GEHEUGENVERLIES IN ZAAK HOEFDRAAD?

De raadsman van de voortvluchtige veroordeelde ex-minister van Financiën, Gillmore Hoefdraad, heeft onlangs gevraagd aan het Hof van Justitie (HvJ), om de behandeling van zijn zaak op te schorten, totdat in twee andere zaken vonnis is gewezen of de tweede in staat van beschuldigingstelling van de ex-minister door het huidige parlement wel of niet terecht is. Keerpunt leidt niet aan geheugenverlies en wij kunnen ons niet voorstellen, dat er überhaupt nog wordt overwogen, te doen alsof Hoefdraad zich niet schuldig heeft gemaakt aan strafbare feiten. Dit terwijl deze gast al ruim drie jaar op de vlucht is. Er is meer dan genoeg bewijs om de man te arresteren als hij voet zet op Surinaamse bodem. Enfin, laten we alles even op een rij zetten. We willen het allereerst hebben over advocaat Antoon Karg, die duidelijke taal heeft gesproken met betrekking tot het verzoek van de raadsman van de gewezen minister. Wij zijn het volkomen eens met Karg wanneer hij zegt, dat het maken van een strafvorderlijk onderscheid tussen politieke ambtsdragers en gewone burgers, een broeikas voor corruptie is. “De procesrechtelijke fijnslijperij daaromheen tot een maatschappelijke discussie verheffen, is een vergissing en een verleidelijke, maar zinloze afleiding. Concreet is het zo, dat nauwlettend onderzoek van ieder procesrechtelijk onderdeel, een onmiskenbaar recht is dat iedere verdachte (of veroordeelde, in geval van hoger beroep) toekomt. Aan de inhoud en ernst van het materieel verwijt kan en mag men niet komen. In zoverre vervult het Hof de functie die van hem verwacht wordt, niet ten behoeve van de persoon Hoefdraad, maar ten behoeve van onze staatsrechtelijke beginselen”, aldus Karg. Hij is van mening, dat het protocol van overdracht voor wat betreft het strafvorderlijk onderzoek, irrelevant is en een naakte poging van de verdediging, het breder publiek zand in de ogen te strooien. “Verder is het een teken van de materiële gegrondheid van de ernstige verwijten, dat de verdediging namens Hoefdraad, behalve in de sfeer van strafvordering, nog dieper blijft hangen in de sfeer van zijn hoedanigheid als politiek ambtsdrager”, aldus Karg. Het Hof heeft volgens de jurist de gelegenheid een scherp signaal af te geven in het voordeel van de gelijkheid van iedere burger en de verplichting van juist de politieke ambtsdragers in het bijzonder om staatsmiddelen en staatsbevoegdheden met de meeste nauwkeurigheid, terughoudendheid en zorgvuldigheid aan te wenden. Bravo meneer Karg, Keerpunt kon het niet beter hebben verwoord.

Voor de mensen die hebben getracht te twijfelen aan deze woorden en dachten ook nog vuil te spuiten over de journalistieke integriteit van dit medium, willen wij niet eens benoemen, gezien dat naar onze mening niet eens de moeite waard is. Wij zullen hem niet bakken in zijn eigen vet.  Om terug te komen op Hoefdraad, zijn we nog altijd van mening dat hij alles behalve onschuldig is en dat is onlangs wederom in de rechtszaal naar voren gekomen. Los van het feit dat hij onderdeel was van een criminele organisatie, is hij door alle verdachte in de CBvS-affaire genoemd als te zijn ‘de opdrachtgever’. Hoe ben je dan ineens onschuldig en is dit een politiek proces? Give me a break! Eenieder die nu nog gelooft in zijn , heeft gewoon een paarse bril op en kan geen onderscheid maken tussen goed en kwaad. Hoe kan je het goedpraten, dat de man eerst heeft gelogen dat hij zijn woning zelf heeft betaald uit zijn ‘spaargeld’ en vervolgens, wordt jaren later in de rechtszaak verklapt, dat diezelfde woning door de SPSB was betaald. Het bedrag van USD 600.000 dat als lening werd gegeven aan de ex-minister, werd ten eerste als leensom verstrekt aan hem zonder dat hij ooit een dekking voor deze lening heeft gegeven. Het verstrekte krediet aan Hoefdraad werd vervolgens afgeboekt ten laste van de eigen middelen van de SPSB. Keerpunt was niet verrast, want dit is gewoon weer het bewijs hoeveel deze regeerders onder de NDP hebben gejat. Wat een constructie, zullen wij zeggen en daarnaast plaatsen wij dit op zijn zachtst onder de noemer ‘enorme boevenstreek’, want het is niet normaal om zo een transactie te kunnen afboeken, alsof er niets aan de hand is. In deze strafzaak wordt momenteel Ginmardo Kromosoeto, de ex-directeur van de SPSB vervolgd en het ziet er allemaal niet rooskleurig uit. Wij adviseren daarom eenieder die nog een ‘paarse luxe bril’ op heeft, om niet met ons in discussie te gaan, want dan zullen al die ‘paarse’ boevenstreken wederom opgesomd worden.

De destijds uitgelekte lijst met dubieuze kredieten had de naam van nog een andere hoofdrolspeler, voor een niet oninteressant bedrag, zonder aflossingen staan. De goede heer is tot op de dag van vandaag betrokken bij diezelfde bank, ondanks het feit, dat hij ten tijde van veel van de gedragingen die nu onder een vergrootglas beland zijn, adviseur en dienstverlener was en de besluitvorming heeft beïnvloed.

 

More
articles