VS zullen Suriname ondersteunen in zijn pad naar herstel

“De Verenigde Staten van Amerika en Suriname delen heel veel geschiedenis, waardoor wij altijd interesse zullen hebben in wat er in het land gebeurt”, aldus Robert J. Faucher, de ambassadeur voor de Verenigde Staten van Amerika (VS) in ons land. “Mijn taak als ambassadeur is dat de betrokkenheid van Washington in Suriname toeneemt. Ik kaart daarom vaak verschillende vraagstukken aan, die de aandacht van de Washington vereisen. We helpen Suriname graag om te herstellen en te komen uit zijn problemen. Hoe meer betrokkenheid Suriname en de VS hebben met elkaar, hoe meer er bewerkstelligd kan worden. Mijn doel als ambassadeur is om meer ‘people to people ingagements’ te stimuleren, zodat meer mensen naar Suriname komen en zij de potentie zien van het land, maar ook om het Hollywood-beeld van de VS verder uit te breiden. Het is voor ons een natuurlijk verloop om te verwachten, dat wij samen zullen werken om verschillende kwesties op te lossen”, benadrukt Faucher.

Steun

Tijdens verschillende bijeenkomsten van de Verenigde Naties (VN), heeft Suriname al een aantal keer samen met de VS gestemd en steun geboden die op dat moment cruciaal was. ‘’De steun van Suriname is zeer belangrijk’’, aldus Faucher. Het is volgens hem daarom cruciaal dat het land soeverein blijft. “Suriname is een soevereine en onafhankelijk staat. Hoewel de regering besluiten neemt waar de VS voor of tegen zou adviseren, is het wel de verantwoordelijkheid van de regeerders wat het besluit wordt. De economische situatie van Suriname is tot op heden niet rooskleurig vanwege het beleid van de vorige regering en het aantal leningen dat zij toen heeft genomen, waar de VS waarschijnlijk tegen zou hebben geadviseerd vanwege de voorwaarden van die leningen en de toen al niet veelbelovende economische toestand. Suriname komt nu uit deze toestand en het is zeker economisch heel uitdagend, maar deze beslissingen zijn nodig en de regeerders nemen wel de juiste stappen om op het rechte pad te komen. Wij zullen ook hierin Suriname blijven ondersteunen en wij hopen dat andere landen dat ook zullen doen”, aldus Faucher. Momenteel is er maar één land – China – dat nog tegenwerking biedt als het gaat om de herschikking van schulden. Volgens Faucher ondersteunen de VS ons land in deze gesprekken en zij verwachten gunstig resultaat. “Het geldbedrag waarover deze gesprekken gaan, is belangrijk voor een land zoals China. Het zal geen economische impact hebben op hen, maar voor een land als Suriname, heeft het bedrag wel desastreuze economische gevolgen.’’ De president van Frankrijk, Emmanuel Macron, heeft het onlangs ook gehad over schuldherschikkingen en klimaatveranderingen in zijn toespraak en Faucher kreeg de indruk dat grootmachten ook kijken naar hoe zij landen die dealen met dit soort problemen, kunnen bijstaan om tot gezonde economieën te komen.

‘’De VS zullen er alles aan doen om Suriname bij te staan bij het nemen van harde besluiten. Wij willen bijdragen aan de groei van de economie, net zoals andere landen in de regio en Suriname heeft die potentie”, aldus Faucher.

More
articles