MinOWC: Geweld op scholen neemt ernstiger vormen aan

Maatregels volgen

De afgelopen tijd doet zich heel veel geweld voor onder jongeren. Eerder deze week stak een 11-jarige leerling zijn 9-jarige medeklasgenoot met een mes.  Het toenemende geweld geeft duidelijk aan, dat dialoog en communicatie niet langer de voorkeur hebben onder onze jongeren. Het gedrag dat deze jongeren tegenwoordig vertonen, zal anders moeten worden benaderd.   Minister Henri Ori, van Onderwijs, Wetenschap en Cultuur (MinOWC) heeft voor de aanvang van de wekelijkse vergadering van de Raad van Ministers (RvM), gezegd, dat het onderwijs niet altijd de schuldige is.  Het meest verontrustende incident betreft volgens hem, de dood van een jongeman als gevolg van een steekverwonding. Verder maakt de leiding van  het MinOWC  zich ernstige  zorgen over het groeiende geweld op scholen, dat dagelijks steeds ernstiger vormen aanneemt. Ori zei dat er momenteel in samenwerking met schoolleiders wordt gekeken naar de implementatie van een programma dat zich richt op het herkennen van potentieel excessief gedrag bij kinderen. Het zit in de planning leerkrachten en schoolleiders een toolkit te verstrekken met richtlijnen, om zo escalaties op school te voorkomen. Het ministerie zal onderhandelen hoe het de verschillende  scholen zal ondersteunen om agressief gedrag onder kinderen aan te pakken, en degenen die met gedragsproblemen zitten, de nodige begeleiding te bieden.

‘’Om gewelddadig gedrag op scholen aan te kunnen pakken, moeten preventieve maatregelen genomen worden,’’ benadrukte Ori,  ‘’zoals het vroegtijdig signaleren van gedragsproblemen en het voeren van gesprekken met kinderen.’’

Scholen weerspiegelen de samenleving, en we worden geconfronteerd met de achteruitgang van de sociaaleconomische situatie in het land, evenals met normen en waarden binnen onze gemeenschap. Vooral In deze moeilijke economische tijd. doen bepaalde  ouders meerdere banen om hun gezin te kunnen onderhouden, waardoor er blijkbaar minder tijd overblijft en de opvoeding minder is. Het begint  allemaal binnen het gezin, waar correcties direct moeten worden toegepast en onacceptabel gedrag snel moet worden gecorrigeerd. “Voordat er aan mogelijke oplossingen gewerkt kan worden, is een grondig onderzoek naar de dieperliggende oorzaken van dit afwijkend gedrag op scholen noodzakelijk”, aldus Ori.

More
articles