LVV treft maatregelen melkproductie te garanderen

De garantie voor een optimale melkvoorziening in de komende jaren in Suriname, is niet langer gegarandeerd. Veel buitenlandse leveranciers van melkpoeder welke naast rauwe melk gebruikt wordt als supplement bij de productie van melk, zijn tijdens de COVID-pandemie weg komen te vallen, waardoor los van een tekort, ook de prijs van dit product is gestegen.

Volgens het ministerie van Landbouw Veeteelt en Visserij (LVV) is dit de reden om het tekort aan melk dat hierdoor kan onstaan, zo snel als mogelijk weg te werkendoor middel van het importeren van melkvee en wel op de korte termijn.

”Eerder dit jaar werd in De Nationale Assemblee een wet aangenomen, welke de slacht van drachtige runderen verbiedt. Door het slachten van drachtige runderen voor de vleesconsumptie kon de veestapel, waaronder runderen voor de melkproductie, minder snel groeien. Door de aanname van de wet, zal de veestapel wederom toenemen in de toekomst”, aldus de afdeling Voorlichting van het ministerie.

LVV moest daarom maatregelen treffen om de nu dreigende melktekorten tegen te gaan deelt de Voorlichting van het departement. Na grondig onderzoek door deskundigen werd besloten, melkvee dat dicht bij hun melkproductie ligt te halen uit Santa Catareina, (Brazilië), een deelstaat die internationaal bekend staat om zijn kwalitatief zeer goed melkvee en is gelet op betaalbare transportmogelijkheden, gunstig gelegen.

LVV-minister Premchand Sewdien zegt dat de belangrijkste reden voor import vanuit deze staat is zijn Mond- en Klauwzeer (MKZ) vrije status zonder vaccinatie, die Suriname ook bezit. Volgens hem is de mogelijkheid voor besmetting door deze ziekte op onze veestapel uitgesloten.

De LVV-minister spreekt verder de hoop uit dat door dit besluit de melkvoorziening voor Suriname wederom gegarandeerd zal zijn.  Het ministerie heeft volgens de bewindsman de taak, te zorgen voor het toegankelijk maken van voldoende gezonde voeding, waaronder melk, voor onze burgers. De eerste lading vee, wordt nog dit jaar verwacht in Suriname.

Vorige maand heeft het ministerie de contractondertekening gedaan met het bedrijf SDS inzake de import van vee uit Brazilië. Het gaat hierbij om 1500 runderen voor de melkproductie en schapen en geiten bestemd voor de vleesproductie die ook door dit bedrijf geïmporteerd zullen worden vanuit Santa Caterina, Brazilië.

“Minister Sewdien en de directeur Veeteelt, Anand Chotkan hebben een gezamenlijk contract getekend met SDS-directeur, Ryan Torilal”, aldus LVV Voorlichting.

More
articles