HANDMATIG UITDIEPEN KANALEN? WAT VOOR PRIMITIEF GEDOE IS DAT?

Minister Nurmohamed van Openbare Werken, zei de afgelopen week, dat de overheid zal overstappen naar het handmatig uitdiepen van trenzen.

Volgens hem levert dit een besparing van SRD 115 op per meter. Als dat zo is, waarom wordt er dan overal ter wereld met machines gewerkt? De hoogontwikkelde landen doen het al die tijd dus niet goed en hadden liever zaken handmatig kunnen aanpakken? Waar zit dan de efficiëntie van het werk? En hoe lang zal men dan bezig zijn met het ophalen van zo een trens? Alleen in ons land wil men het wiel opnieuw uitvinden, terwijl de overheid geld aan het verbrassen is.

Dus terwijl we moeten wachten op het moment dat trenzen in onze buurt opgehaald worden, stelt de regering andere prioriteiten die misplaatst zijn. Let wel! Niemand is tegen bezuiniging, maar we willen weten waar ons geld naartoe gaat.

Bovendien is ons altijd geleerd dat machines, handmatig werken vervangen, omdat het sneller en goedkoper is.

Voorts als je het doortrekt, ga je automatiseren. Automatiseren is goedkoper en sneller, dan wanneer mensen het werk moeten doen. Maar de minister is duidelijk contraproductief.

Hij maakt de mensen afhankelijk, en dwingt ze om ouderwetse arbeid te verrichten voor 35 SRD, om 1 meter sloot schoonmaken. Als de sloot 2 meter breed is en je doet in acht uren 16 meter, verdien je (althans de baas van de arbeider) 560 SRD in acht uur, dat is 70 SRD per uur, is ruim binnen de marge van het minimumloon in Suriname voor de aannemer.

Houdt de minister ook in de gaten wat de arbeiders die het werk moeten doen, zullen verdienen?

Deze minister komt altijd met iets nieuws waar je versteld van staat, en vraag niet wie de adviseurs van de goede meneer zijn.

More
articles