KOOPKRACHTVERSTERKING VEROORZAAKT KOERSSTIJGING

De ex-voorzitter van de Vereniging van Economisten in Suriname (VES), Winston Ramautarsing, zei afgelopen week in gesprek met de krant, dat er wederom sprake zou kunnen zijn van een koersstijging. Dit vanwege het feit dat de overheid ertoe is overgegaan een koopkrachtversterking van SRD 2500 toe te kennen aan landsdienaren en aan hen gelijkgestelden. Volgens de econoom zal men hiermee geen voeding kopen, maar zal men ertoe overgaan, luxe goederen aan te schaffen, hetgeen ertoe zal leiden dat handelaren meer producten zullen moeten aanschaffen, en dan op zoek zullen moeten gaan naar meer valuta.

De vraag is nu of de gemeenschap een verdere koersstijging kan verdragen, en wat dat zal betekenen voor de positie van de regering.

We weten in ieder geval, dat de gemeenschap geen koersstijging zal accepteren en dat dit een populistische maatregel van de regering is.

Dit kan ze zich twee jaar voor de verkiezingen niet permitteren. Maar ook het feit, dat de particuliere sector niet is meegenomen bij de verhogingen, betekent dat de regering zich moet beraden of zij daadwerkelijk de koers zijn gangetje zal laten gaan. Maar daarentegen moeten we er ook voor waken, dat zij niet tracht de koers kunstmatig laag te houden, want dat zal betekenen, dat er een tikkende tijdbom voor ons op komst is. We hebben het in feite al meegemaakt bij de vorige regering en hadden toen al uit onze fouten moeten leren.  Maar een koersstijging zal ook de economie geheel lamleggen. Nu al merken we dat er in de tweede week van de maand nauwelijks koopkracht is. Wat zal een verdere koersstijging dan tot gevolg hebben?

More
articles