CONCESSIES SKALIANS OP STUWMEER KONDEN ALLANG WORDEN INGETROKKEN

Op maandag 24 april heeft milieuactivist Erlan Sleur, foto’s gemaakt die aantonen, dat tot op heden er skalians actief zijn op het stuwmeer. Volgens Sleur zijn deze skalians nooit weggeweest en hij verwijt het Openbaar Ministerie dat het een poppenkast heeft gespeeld door skalians te vernietigen. Sleur is van mening, dat wij niet meer moeten trappen in dit soort leugens, “want we weten welke mensen hiermee bezig zijn en waarom het niet wordt aangepakt”.

Het Nationaal Leger, de Ordening Goudsector (OGS), het Openbaar Ministerie en individuen, zijn volgens de milieuactivist bij deze poppenkast betrokken. Sleur stelde ook dat assembleelid Asiskumar Gajadien, ook niet goed geïnformeerd is, want de VHP-fractieleider sloeg onlangs met de vuist op tafel en bracht in herinnering dat enige tijd geleden, het Openbaar Ministerie hard was opgetreden tegen illegale gouddelvers op het stuwmeer en dat JusPol ervoor heeft gezorgd dat die aanpak niet is voortgezet. Afgelopen week reageerde JusPol-minister Kenneth Amoksi en zei dat alle concessies uitgegeven in de bufferzone rondom de hulpdammen, door de vorige regering zijn afgegeven. Alle concessies zijn nu ingetrokken, vertelde Amoksi. Hij maakte deze opmerking naar aanleiding van de ophef van VHP- parlementariërs die informatie hadden dat politie-eenheden recent door belanghebbenden van de goudwinning, verhinderd werden om op te treden.  Minister Amoksi zei naar aanleiding hiervan, dat hij geen opdracht heeft gegeven aan politie-eenheden om niet op te treden tegen illegale goudwinning.

Sleur publiceerde op zijn sociale media pagina een filmopname en schreef: “Zie hier goudwinning bij een hulpdam van het stuwmeer. De gevolgen zullen niet te overzien zijn als een dam het begeeft. Wat doet de overheid hiertegen? Staatsolie zegt dat het niet haar verantwoordelijkheid is, maar ze is wel de beheerder van de dam en daarmee ook van het stuwmeer. De twee zijn niet los van elkaar te zien.” Dus aangezien deze film zeer recent is, vragen wij ons af wie nu leugens vertelt. Als de concessies zijn ingetrokken, waarom lijkt het dan op de video en foto’s dat alles nog operationeel is? Keerpunt was zo positief gestemd over de handelingen van het Openbaar Ministerie met betrekking tot de skalians, maar als dit inderdaad op waarheid berust, dan zijn we weer diep teleurgesteld en hopen dat er snel wordt ingegrepen. We hebben het namelijk over concessies rond de hulpdam van het stuwmeer en dit is een zeer ernstige zaak. Dit is een waterweg of stroomgebied en geen ‘terrein’ en is dus niet toewijsbaar. Wij weten dat skalians mobiel en dynamisch zijn en de houders in staat stellen onbeperkt en voorbij enig terrein of gebied te opereren. Geen enkele bevoegde instantie zoals de Geologsiche Mijnbouwkundige Dienst, noch de Ordening Goudsector, noch Justitie, heeft een toezichtbeleid voorzien van watervoertuigen of luchtvoertuigen, gericht op toezicht of handhaving. Het niet aan wettelijke vereisten voldoen van concessies, enkel in opmaak en vorm, maakt deze ieder ogenblik intrekbaar. Er is geen beleid op de naleving van voorwaarden aan skalians en als dat er wel is, daagt Keerpunt de ministeries en president uit tot onmiddellijke publicatie ervan. Met andere woorden: het toelaten van activiteiten voor skalians, is een ‘vrijbrief’ in de ruimste zin des woords en altijd zo bedoeld geweest. Er is dan ook geen ziel in Paramaribo of Brokopondo die zou geloven, dat leden van het regeerteam zelf niet verdienen aan het fenomeen ‘skalians’ (of dat het ver zoeken zou zijn naar die personen).

More
articles