Ruim 11.000 kinderen Caribisch gebied missen routinevaccinaties

Nationale immunisatieprogramma’s door middel van Verklaring van Nassau

Meer dan 11.000 kinderen jonger dan één jaar, in het Caribisch gebied, missen nog steeds routinevaccinaties. Er moet dringend actie worden ondernomen om een dreigende crisis te voorkomen. In het kader hiervan zijn de ministers van Volksgezondheid van het Caribisch gebied gisteren in Nassau, Bahama’s, bijeengekomen en hebben ingestemd met de Verklaring van Nassau (Declaration of Nassau), die de regeringen ertoe verbindt op feiten gebaseerde maatregelen te nemen om de nationale immunisatieprogramma’s in het Caribisch gebied te versterken.

Bijna 1 op de 10 kinderen jonger dan één jaar (meer dan 11.000) in het Caribisch gebied krijgt niet al zijn routinevaccinaties, waardoor zij vatbaar zijn voor ziekten als polio, tetanus, mazelen en difterie. De verklaring, die werd ondertekend tijdens de 29e Special Meeting of the Council for Human and Social Development (COHSOD), ter gelegenheid van de 21e Vaccination Week in the Americas 2023 (VWA), verbindt de regeringen ertoe ervoor te zorgen dat immunisatie weer bovenaan de agenda van het gezondheidsbeleid van de landen komt te staan door politieke zichtbaarheid en duurzame financiering.

“De afgelopen decennia heeft de PAHO nauw samengewerkt met de Caribische lidstaten om pokken en polio uit te roeien en de endemische overdracht van mazelen, rodehond en congenitaal rubellasyndroom en andere te voorkomen ziekten te beëindigen”, zei de directeur van de Pan-Amerikaanse Gezondheidsorganisatie (PAHO), dr. Jarbas Barbosa, tijdens de bijeenkomst. ‘’Het is belangrijk deze vooruitgang te handhaven, gezien het grote risico dat ziekten die in onze regio reeds zijn uitgebannen, opnieuw de kop opsteken’’, benadrukte dr. Barbosa.

“Historisch gezien is de immunisatiegraad in het Caribisch gebied hoog, maar de laatste jaren is deze afgenomen”, voegde dr. Karen Broome, immunisatieadviseur voor de Caribische subregio bij PAHO, eraan toe.

“De  covid-pandemie heeft een reeds zorgwekkende situatie nog verergerd, waardoor er binnen de immunisatieprogramma’s van de landen lacunes zijn ontstaan in de menselijke, financiële en materiële middelen.”

In antwoord hierop wordt in de Verklaring van Nassau voorgesteld de nationale immunisatieprogramma’s te versterken door gebruik te maken van empirisch onderbouwde maatregelen, onder meer door prioriteit te geven aan kinderen, ouderen, zwangere vrouwen, personen met reeds bestaande aandoeningen, gezondheidswerkers en personen die in kwetsbare situaties leven. Tevens worden de landen opgeroepen de regionale doelstellingen voor de beheersing en uitroeiing van polio, mazelen, rode hond, tetanus, hepatitis B, bacteriële meningitis en baarmoederhalskanker te handhaven, en wordt voorgesteld beleid en strategieën te ontwikkelen om vaccinatieweigering en infodemie aan te pakken.

Dr. Barbosa wees nogmaals op de inzet van de PAHO om de vaccinatiegraad te verhogen en benadrukte een gezamenlijk initiatief van de PAHO en het Caribbean Public Health Agency (CARPHA) om restituties van COVAX te gebruiken om routinevaccinatie voor lidstaten te helpen ondersteunen. Dit zal belangrijke steun bieden voor de uitvoering van de in de verklaring genoemde initiatieven.  “Het Caribisch gebied is al lang toonaangevend op het gebied van de volksgezondheid op verschillende belangrijke gebieden”, aldus dr. Barbosa. “Ik verheug mij erop onze samenwerking met u in de komende jaren te versterken bij de aanpak van de belangrijkste uitdagingen op het gebied van de volksgezondheid.”

More
articles