Jogi: ‘Wisselkoers ondraaglijk en uitzichtloos’

Parlementariër Mahinder Jogi  (VHP) heeft tegenover Starnieuws verklaard,  dat president Chandrikapersad Santokhi vanmiddag, duidelijk en concreet moet uitleggen, wat de reden is waarom de wisselkoers drastisch stijgt. “Alles in het land staat en valt met de koers. De koers heeft grote impact op de economie. De hoge koers is ondraaglijk voor het volk en de situatie heel uitzichtloos”, zei Jogi.  Er moet ook worden  aangegeven, hoe de koers zoveel mogelijk onder controle gehouden kan  worden.

Volgens Jogi moet de  president eerlijk zijn over de ontwikkelingen van de valuta wisselkoers, en maatregelen toepassen, die gelijk werkbaar zijn. Door de  almaar stijgende prijzen in de winkels, raakt het volk  nog meer verarmd. ‘’Als de koers niet omlaag gaat, zal het erg moeilijk zijn achter de regering te blijven staan’’, benadrukte hij.  Ofschoon de president de monetaire autoriteiten die de koers moeten beheersen onder zich heeft, zijn er te veel groepen met eigen belangen, waardoor de koers niet onder controle is. ‘’De situatie is te ernstig om nog langer te wachten met ingrijpen’’, aldus Jogi.

Een ander probleem dat volgens Jogi zorgt voor koersopdrijving, zijn de online bettingskantoren. De wisselkoers wordt volgens Jogi, daardoor ook omhoog gestuwd door de miljoenen die daaraan worden  verdiend en vervolgens weer voor een hogere koers worden  omgezet in vreemde valuta. “Elke dag wordt er gegokt en het gaat om enorme bedragen. De regering kan ook aan De Nationale Assemblee vragen, de wetten aan te scherpen”, aldus Jogi.

Steven Debipersad, voorzitter van de Vereniging van Economisten in Suriname (VES), zei kortgeleden in gesprek met De West, dat er vertrouwen ontbreekt in onze munt en ook het wantrouwen in onze monetaire autoriteiten groeit, omdat  zij niets van zich laten horen. Er heerst namelijk wantrouwen in het volledige systeem en dat is het meest pijnlijke. De moederbank zou volgens de VES-voorzitter, allang moeten optreden tegen de instanties die zorgen voor het opdrijven van de wisselkoers. Alles lijkt volgens hem stuurloos en dat staat los van het politiek-bestuurlijke, alle andere dingen die redelijk geordend waren, lijken nu ook niet meer ordelijk.  Met betrekking tot het wisselkoersgebeuren geeft zelfs de CBvS volgens de VES-voorzitter, meestal nietszeggende verklaringen, of datgene wat ze zegt, doet geen vertrouwen terugkomen. Men is er volgens Debipersad niet zeker van dat de CBvS haar taken wel naar behoren uitvoert. “De moederbank praat altijd over de harde kant van de zaak, maar nooit over de zachte kanten, en dat heeft te maken met voldoende communiceren met de samenleving, waarbij er veel financiële ongeletterdheid is en het gebruik van zwaarwichtige woorden, betekent niet dat je het effect bereikt dat je zou willen. Door steeds keurig te praten, betekent dat  niet dat je boodschap overkomt”, aldus Debipersad.

 

More
articles