Suriname ook onderworpen aan Belt and Road Initiative

Leningen China bereiken recordniveaus bij landen met lage deviezenreserves en zwakke soevereine kredietwaardigheid

China is naar voren gekomen als geldschieter in laatste instantie voor ontwikkelingslanden die moeite hebben om hun schulden van het Belt and Road Initiative (BRI) terug te betalen. Volgens een nieuwe studie door onderzoekers van AidData, de Wereldbank, de Harvard Kennedy School en het Kiel Institute for the World Economy, heeft Beijing de noodhulpleningen aan soevereine leners in financiële nood of regelrechte wanbetaling drastisch uitgebreid. Analyse van een nieuwe dataset toont aan dat China tegen eind 2021, 128 reddingsleningen had uitgevoerd in 22 debiteurenlanden ter waarde van 240 miljard USD. Deze operaties omvatten veel zogenaamde ‘rollovers’, waarbij dezelfde kortlopende leningen keer op keer worden verstrekt om aflopende schulden te herfinancieren. In 2010 ondersteunde minder dan 5 procent van de overzeese kredietportefeuille van Beijing lenerslanden in nood, maar dat cijfer steeg tot 60 procent in 2022. China heeft gereageerd op de toenemende schuldenlast door af te stappen van leningen voor infrastructuurprojecten en de liquiditeitsondersteuning op te voeren. Tussen 2016 en 2021 werd bijna 80 procent van de noodhulpleningen uitgegeven. ‘China as an International Lender of Last Resort’, is geschreven door Sebastian Horn van de Wereldbank, Brad Parks, uitvoerend directeur van AidData en onderzoeksprofessor bij William & Mary, Carmen Reinhart, voormalig hoofdeconoom van de Wereldbankgroep en huidig ​​hoogleraar aan de Harvard University. Kennedy School en Christoph Trebesch, directeur van het Kiel Institute for the World Economy.

Het onderzoek en de nieuwe dataset voor noodleningen waarop het rapport is gebaseerd, zullen op dinsdag 28 maart beschikbaar worden gesteld.

Volgens de auteurs, biedt Peking geen reddingsoperaties aan alle BRI-leners in nood: lage-inkomenslanden krijgen doorgaans een schuldsanering aangeboden die een aflossingsvrije periode of verlenging van de uiterste aflossingsdatum met zich meebrengt, maar geen nieuw geld; middeninkomenslanden ontvangen meestal nieuw geld – via betalingsbalanssteun (BOP) – om wanbetaling te voorkomen of uit te stellen.

Chinese banken hebben er belang bij ervoor te zorgen dat hun grootste buitenlandse leners voldoende liquide zijn om de uitstaande BRI-projectschulden te blijven aflossen. Midden-inkomenslanden, die 80 procent vertegenwoordigen, of meer dan 500 miljard dollar van China’s totale buitenlandse leningen, vormen grote balansrisico’s, dus Chinese banken hebben prikkels om ze overeind te houden via reddingsoperaties. Lage-inkomenslanden, die slechts 20 procent van China’s totale buitenlandse leningen vertegenwoordigen, zijn minder belangrijk voor de gezondheid van de Chinese banksector en worden zelden gered.

“Beijing probeert uiteindelijk zijn eigen banken te redden. Daarom is het in de risicovolle business van internationale reddingsleningen terechtgekomen”, zegt Carmen Reinhart, een van de auteurs van het onderzoek. “Maar als u een lener gaat redden die in gebreke is of op de rand van wanbetaling staat, is het belangrijk om duidelijk te begrijpen of u probeert een liquiditeitsprobleem op korte termijn of een solvabiliteitsprobleem op lange termijn op te lossen.” De auteurs van de nieuwe studie constateren dat China bailout-fondsen heeft doorgesluisd naar landen met lage deviezenreserves en zwakke soevereine kredietwaardigheid. Tot op heden heeft het reddingsleningen uitgevoerd in 22 landen, waaronder Argentinië, Wit-Rusland, Ecuador, Egypte, Laos, Mongolië, Pakistan, Suriname, Sri Lanka, Turkije, Oekraïne en Venezuela.

De auteurs stellen ook vast dat lenen uit Peking in noodsituaties niet goedkoop is: terwijl een typische reddingslening van het Internationaal Monetair Fonds (IMF) een rentetarief van 2 procent heeft, is het gemiddelde rentetarief dat verbonden is aan een Chinese reddingslening 5 procent. “Onze bevindingen hebben implicaties voor het wereldwijde financiële en monetaire systeem, dat volgens ons meer multipolair, minder geïnstitutionaliseerd en minder transparant wordt”, aldus Christoph Trebesch. “We zien duidelijke historische parallellen met de tijd dat de VS vanaf de jaren dertig en vooral na de Tweede Wereldoorlog begon op te komen als een wereldwijde financiële macht.”

Een ander belangrijk inzicht uit de studie is dat het wereldwijde swapline-netwerk onder toezicht van de Chinese centrale bank – de People’s Bank of China’s (PBOC) – een steeds belangrijker instrument is geworden voor overzeese crisisbeheersing. Tegen 2022 had de PBOC haar swapline-netwerk gebruikt om USD 170 miljard USD aan noodliquiditeitssteun te bieden aan centrale banken over de hele wereld.

Leningen van centrale banken van de PBOC hebben geleid tot een nieuwe reeks toezichtuitdagingen voor kredietbeoordelaars en internationale instellingen die toezicht houden op de toereikendheid van de deviezenreserves en de niveaus van blootstelling aan de overheidsschuld. Vrijwel alle PBOC-swapleningen worden in eerste instantie binnen 3-12 maanden terugbetaald. Veel centrale banken die lenen van de PBOC zien echter dat hun uiterste aflossingsdata herhaaldelijk worden verlengd. De auteurs stellen vast dat de de facto terugbetalingsperiode van de gemiddelde PBOC-swaplijnlening 40 maanden is na verrekening van ‘seriële rollovers’. De discrepantie tussen de jure en de facto looptijden heeft het voor overheden gemakkelijker gemaakt om PBOC-swapleningen niet te erkennen als bronnen van blootstelling aan de overheidsschuld, aangezien internationale rapportageregels alleen openbaarmaking vereisen van overheidsschulden met een looptijd van meer dan een jaar.

De studie belicht ook een andere controversiële kwestie: of centrale banken mogelijk (niet-gerapporteerde) PBOC-swaplijntekeningen gebruiken om hun totale deviezenreserves kunstmatig te verhogen. Als een lener PBOC-swaplijntrekkingen kan gebruiken om schulden in dollars en euro’s terug te betalen, dan kunnen dergelijke trekkingen vooral nuttig zijn tijdens een betalingsbalans- of schuldencrisis. Als een lener echter alleen de RMB-liquiditeit van zijn PBOC-swaplijn kan gebruiken als ‘window dressing’ om de bruto deviezenreserves te versterken, dan blijven zijn netto reservepositie en zijn vermogen om in dollar en euro luidende schulden af ​​te lossen, ongewijzigd. “Er is veel meer onderzoek nodig om de impact van de reddingsleningen van China te meten, voornamelijk de grote swaplijnen die door de PBOC worden beheerd”, zei Brad Parks.

“Beijing heeft een nieuw wereldwijd systeem gecreëerd voor grensoverschrijdende reddingsleningen, maar het heeft dit op een ondoorzichtige en ongecoördineerde manier gedaan”, aldus Parks. “De strikt bilaterale aanpak heeft het moeilijker gemaakt om de activiteiten van alle grote noodkredietverstrekkers te coördineren, wat zorgwekkend is omdat het oplossen van een staatsschuldcrisis meestal een zekere mate van coördinatie tussen crediteuren vereist.”

Bronnen en methoden voor gegevensverzameling

Er is geen gecentraliseerde bron van informatie of gegevens over leningen op PBOC-swaplijnen. De PBOC maakt niet vrijwillig gegevens op landniveau bekend over leningen in het kader van valutaswapovereenkomsten met andere centrale banken. Evenmin publiceren de Chinese staatsbanken, commerciële staatsbanken en staatsbedrijven gedetailleerde informatie over hun betalingsbalanskredietactiviteiten per land.

Om gegevens over PBOC-leningen op swaplijnen te verzamelen, beoordeelde het onderzoeksteam systematisch de jaarverslagen en financiële overzichten van elke centrale bank die een valutaswapovereenkomst met de PBOC heeft ondertekend en verzamelde gegevens over opnames en uitstaande bedragen onder deze overeenkomsten. Ze hebben ook persberichten van de centrale bank en mediaberichten in internationale en lokale kranten bekeken voor aanvullende informatie over het gebruik van swaplijnen en de voorwaarden voor leningen. Deze activiteiten voor het verzamelen van primaire gegevens werden uitgevoerd in samenwerking met het onderzoekslaboratorium AidData van William & Mary. Als laatste stap voerde het onderzoeksteam een ​​validatieoefening uit door de microgegevens (op transactieniveau) die uit primaire bronnen werden opgehaald, te vergelijken met de macrogegevens die werden gepubliceerd via de Quarterly Debt Statistics van de Wereldbank, de Balance of Payments Statistics van het IMF en centrale banken in ontvangende landen.

De PBOC is niet de enige officiële sectorinstelling in China die zich bezighoudt met internationale reddingsleningen. Chinese staatsbanken (bijv. China Development Bank, China Exim Bank), commerciële staatsbanken (bijv. Bank of China, Industrial and Commercial Bank of China), olie- en gasbedrijven in staatsbezit (bijv. CNPC, UNIPEC), en de State Administration of Foreign Exchange (SAFE), bieden een breder scala aan instrumenten voor reddingsleningen, waaronder liquiditeitsondersteuningsfaciliteiten, financieringsovereenkomsten in vreemde valuta, depositoleningen, faciliteiten voor vooruitbetaling van grondstoffen en zogenaamde staatsleningen. Om de reddingsleningen van deze extra schuldeisers systematisch te volgen, gebruikte het onderzoeksteam AidData’s Tracking Underreported Financial Flows (TUFF)-methodologie om alle leningen te identificeren die tussen 2000 en 2021 waren uitgegeven door Chinese staatsschuldeisers die overheidsleningen met lage inkomens en middeninkomenslanden de opbrengst van hun leningen gebruiken om (a) bestaande schulden terug te betalen, (b) algemene begrotingsuitgaven te financieren en/of (c) deviezenreserves te versterken.

Bron: https://www.ifw-kiel.de/publications/media-information/2023/belt-and-road-bailout-lending-reaches-record-levels/?cookieLevel=accept-all

More
articles