‘Visvergunningen mogen niet verhuurd, doorverkocht of uitgeleend worden’

Prahlad Sewdien, minister van Landbouw, Veeteelt en Visserij (LVV), zegt naar aanleiding van de berichtgeving van Guyanese media, dat visgunningen niet verhuurd, doorverkocht of uitgeleend mogen worden. Guyanese vissers verklaarden tegenover Stabroeknews, dat zij nu jaarlijks USD 4500 en meer moeten betalen om visvergunningen van Surinaamse houders te huren. De vissers zeggen dat het bedrag zo hoog is, dat zij nog nauwelijks iets verdienen aan de visvangst. Zij vragen zich ook af, hoe het zit met de 150 visvergunningen die Suriname zou verlenen aan Guyanese vissers.

Sewdien zegt dat het ministerie van LVV tot nog toe controles uitvoert om te kijken of lokale vissers en of vergunninghouders, hun vergunningen verhuren of uitlenen aan Guyanezen. Volgens Sewdien heeft de informatie, dat er vergunningen verhuurd worden aan derden, het ministerie nog niet bereikt. De procedure die volgens Sewdien gevolgd moet worden, is dat men de vergunning voor één jaar krijgt. Het is sinds 1 maart 2023, verboden uit te varen met vissersvaartuigen die niet beschikken over een geldige visvergunning. Als er niet voldaan wordt aan de vergunningsvoorwaarden, loopt de visser de kans zijn vergunning kwijt te raken.

“Ik heb hele stapels getekend, dus als het goed is, moeten ze allemaal een vergunning hebben. Visvergunningen mogen niet verhuurd, doorverkocht of uitgeleend worden, dat is tegen de voorwaarden die men meekrijgt. Er zijn controlesystemen daarvoor en als iemand daarop betrapt wordt, wordt de vergunning meteen ingetrokken‘’, aldus Sewdien. ‘’Het verhaal dat vergunningen tegen hoge bedragen doorverhuurd worden aan Guyanese vissers, heb ik via de media vernomen. Echter is er nog geen bewijs daarvoor. Maar het moment dat ik iemand daarop betrap, is hij zijn vergunning ook kwijt‘’, waarschuwt Sewdien.

Tussen Suriname en Guyana werd in 2021 een overeenkomst getekend, waarbij 150 Guyanese vissers vanaf januari 2022, in aanmerking zouden komen voor een vergunning. Tot op heden heeft nog geen enkele Guyanese visser een vergunning ontvangen. Volgens de Guyanese media is er tegenwerking van vergunninghouders in Nickerie, die momenteel vergunningen verhuren aan Guyanezen.

More
articles