‘Minimumuurloon niet bedoeld om prijsverhogingen en dergelijke tegen te gaan’

Steven Mac Andrew, minister van Arbeid, Werkgelegenheid en Jeugdzaken (AWJ), heeft vorige maand nog aangegeven, dat een werknemer ingaande februari minimaal SRD 6000 per maand zou moeten verdienen. Het advies zou neerkomen op een bedrag tussen SRD 35 en SRD 38,50 per uur. Verschillende bedrijven hebben recent aangegeven, niet in staat te zijn het minimumuurloon zoals eerst was meegedeeld, te betalen aan de werknemers. Per 1 maart is het nieuwe minimumuurloon vastgesteld op SRD 30. Dit bedrag zal gelden tot en met juni 2023. Van juli t/m december 2023, zal het minimumuurloon worden vastgesteld op SRD 35.

Mac Andrew stelde ook dat het minimumuurloon niet bedoeld is om prijsverhogingen en dergelijke tegen te gaan. “Het is een algemeen loon, waarvan je toch wenst dat werkgevers dat betalen aan medewerkers. Daar beneden mogen ze niet gaan. Gaan ze lager, dan zijn ze in overtreding met de wet”, aldus Mac Andrew.

Volgens Mac Andrew moeten we goed begrijpen, wat de functie is van een minimumuurloon. Mac Andrew verklaarde dat er twee types zijn: het minimumuurloon  en lliving wage (leefbaar loon). ‘’Het minimumuurloon is het laagste loon waartegen iemand mag werken en daartegenover heb je wat men noemt een living wage.” Het living wage  moet volgens Mac Andrew, corresponderen met een pakket aan goederen en diensten, dat een mens nodig heeft om te kunnen overleven. “Dus minimumloon  – minimum wage – en living wage, zijn niet hetzelfde. In de meeste landen zie je toch wel dat er een verschil is tussen minimum wage en living wage. Vaak genoeg is de living wage toch hoger dan het minimumloon.”

More
articles