Bedrijven in agrarische sector krijgen meer grond, op basis van vastgestelde criteria

Prahlad Sewdien, minister van Landbouw, Veeteelt en Visserij, heeft in gesprek met de lokale media aangegeven, dat de overheid niet zonder meer grond heeft verstrekt aan diverse grote bedrijven te Prins Bernardpolder in Nickerie.  De bewindsman zegt dat er daarvoor een procedure was ingesteld waarbij boeren die belangstelling hadden, zich konden registreren om zaaizaad te produceren. Door het ministerie is er een selectiecommissie benoemd, die de boeren zal selecteren op basis van de criteria die zijn vastgesteld.

‘’Er zijn slechts 22 kavels beschikbaar’’, benadrukte Sewdien. Hij stelde voor dat indien er nog meer  landbouwers een aanvraag  doen, het uitgeven van de kavels middels een loting zal plaatsvinden. Sewdien ging ook in op de broedeierenproductie in Suriname.

Hij zei dat het ministerie vorig jaar ook geconfronteerd werd  met vogelgriep die zich aan het verspreiden was, en dat het ministerie er nog steeds voor kiest om geen broedeieren te importeren, omdat het risico nog steeds groot is. De minister heeft toen met Hilly’s, dat het enige bedrijf is dat broedeieren produceert, gekeken naar manieren om geen broedeieren meer te importeren, maar het pluimveebedrijf gaf aan, extra faciliteiten nodig te hebben. “Het ministerie van LVV heeft zodoende een stuk terrein aan het bedrijf in gebruik  gegeven voor ruim twinitg jaar, waarbij zij hun productie  kunnen opstarten en hoogstwaarschijnlijk moeten wij nu wel 100 procent zelfvoorzienend zijn wat broedeieren betreft. Binnenkort wordt er een werkbezoek afgelegd om te kijken hoe zaken daar verlopen”, aldus Sewdien.

More
articles