‘VP medeverantwoordelijk voor verdere verarming samenleving’

(foto: Ivan Summerville)

Binnen ons staatsbestel worden de president en de vicepresident (VP) gekozen door een tweederdemeerderheid in De Nationale Assemblee (DNA). Indien na twee stemmingen de verkiezingen niet gelukt zijn, wordt de Verenigde Volksvergadering (VVV) bijeengeroepen, die beslist bij gewone meerderheid.

In onze Grondwet staat in artikel 116: ‘De vicepresident is belast met de dagelijkse leiding van de Raad van Ministers en is als zodanig verantwoording verschuldigd aan de president’. De ministers geven leiding aan een ministerie en zijn verantwoordelijk voor een specifiek beleidsgebied. Samen vormen zij de Raad van Ministers en vallen direct onder de VP. De VP is ook voorzitter van diverse onderraden, bestaande uit diverse ministers, die zich specifiek richten op bepaalde beleidsvraagstukken. “Gesteld kan worden dat de VP overzicht heeft van de beleidsgebieden dwars door de diverse ministeries en een belangrijke spil en motor is om ontwikkelingen te versnellen. De VP is dus direct verantwoordelijk voor het regeringsbeleid en is alleen verantwoording verschuldigd aan de president.

De VP is dus niet alleen op de hoogte van alle ministeriële beleidsprogramma’s, hij geeft ook leiding aan de discussie over welke ontwerpwetten moeten worden ingediend bij DNA. De VP is de schakel tussen de overlappende beleidsgebieden en legt verbindingen aan tussen het beleid van meerdere ministeries”, aldus de Vereniging van Economisten in Suriname in de maart editie van VES-Inzicht.

VP bepaalt succes van het regeringsbeleid

Door deze grondwettelijke positie kan de VP volgens de VES, ervoor zorgdragen dat het beleid efficiënter en effectiever kan worden uitgevoerd. “De VP draagt in hoge mate bij aan het succesvol uitvoeren van het regeringsbeleid. Bespreking hiervan in de Raad van Ministers geschiedt onder de leiding van de VP. Hierdoor kan geen enkele VP zich onttrekken aan het beleid van de regering, aangezien er geen beslissingen genomen worden zonder medeweten van de VP. Indien er sprake is van ongunstige financieel-economische ontwikkeling is de VP medeverantwoordelijk hiervoor”, stelt de VES. Verder is de VES van mening, dat ook al is een ongunstige economie van de vorige regering overgenomen, juist de VP daar direct een wending en sturing aan kan geven en zorgdragen voor een kentering van het ongunstige beleid. “De VP is oog en oor van de president over het functioneren van het staatsapparaat en de vorderingen van de beleidsprogramma’s. Hij dient juist de president te voorzien van informatie over het beleid vanuit de diverse ministeries. Deze twee autoriteiten dienen dan gezamenlijk besluiten te nemen tot verdere positieve ontwikkeling van het land. Het is een bestuurlijk novum dat de twee excellenties niet op lijn zijn en eentje publiekelijk afstand neemt van het beleid”, benadrukt de VES.

‘A no mi’

De ‘a no mi’ vlieger gaat volgens de VES, hier niet op. “Indien een der leiders aangeeft niet voldoende betrokken te zijn, dan geeft dat aan dat de persoon zijn grondwettelijke taak niet kent en ongeschikt is voor de functie. Het huidige financieel-economisch beleid van de regering Santokhi is er niet in geslaagd om de koers te stabiliseren. De stijging van de wisselkoers gaat voort, de inflatie dendert voort, de prijzen van voeding en andere producten en diensten stijgen en de verarming neemt zichtbaar toe. De leefomstandigheden van de burgers verslechteren en dat laten ze duidelijk merken door hun mening te geven via de media en de diverse protesten. De regering is niet in staat tot nu toe een ommekeer te brengen in de verarming.”

Kortom zegt de VES, dat de VP al 32 maanden medeverantwoordelijk is voor het beleid dat leidt tot steeds verdere verarming en verruwing van de samenleving, en er weinig aan doet enige verandering te brengen. “Integendeel schijnt de VP de president te willen overtreffen als kampioen in ‘friends & family’ benoemingen die door de samenleving ernstig worden afgekeurd. Dit terwijl juist de VP als voorzitter van de Raad van Ministers, ‘friends & family’ benoemingen kan voorkomen en belemmeren.”

More
articles