Nu Guyana’s ontwerpmodel voor aardolieovereenkomsten nu openbaar is, is het duidelijk dat de regering internationale oliemaatschappijen (IOC’s) probeert aan te moedigen om zich tijdig in te zetten voor de ontwikkeling van commerciële ontdekkingen. Het contract stelt in feite een zandloper van 7,5 jaar vast voor ontwikkelingsbeslissingen, met meerdere tussenpozen voor bedrijven om garanties te geven. Als een aannemer niet besluit om over te gaan tot ontwikkeling wanneer een commerciële ontdekking wordt gedaan, zoals geleid door de overeenkomsten, kunnen ze hun rechten op het ontdekkingsgebied verliezen. Voor ontdekkingen in zowel diep als ondiep water, hebben aannemers binnen 30 dagen na vrijgave van het booreiland de tijd om een ontdekkingsbericht aan de overheid te sturen. Er is een mogelijkheid om deze deadline met 40 dagen te verlengen als er meer tests nodig zijn. Maar zodra die kennisgeving is betekend, heeft de aannemer 105 dagen de tijd om de overheid te vertellen of hij een potentieel commercieel belang heeft bij een ontdekking. Gebeurt dat niet, dan moet de aannemer het vindgebied terug afstaan aan de overheid, samen met eventuele exploratierechten. Dit staat in contrast met wat er in voorgaande jaren is bereikt. Bedrijven hebben ontdekkingen gedaan zonder de overheid op de hoogte te stellen van hun interesse/intentie om verder te gaan en hebben de gebieden toch behouden.
Onder de nieuwe ontwerpovereenkomsten kan een aannemer ervoor kiezen om de betekening van deze kennisgeving uit te stellen, maar een dergelijk uitstel is ter beoordeling van de overheid. Het bedrijf zou verschillende argumenten kunnen aanvoeren, waaronder dat het nog een put wil boren om er twee gezamenlijk te ontwikkelen, of dat de markt de bron op een later tijdstip misschien meer zal verwelkomen. De retentietoelage, onderworpen aan een jaarlijkse bewaarvergoeding van USD 2 miljoen, is vijf jaar, opgesplitst in een initiële periode van drie jaar en een verlengingsperiode van twee jaar. Of een kennisgeving van potentieel commercieel belang wordt betekend kort na een commerciële ontdekking, of tijdens de bewaarperiode, het vormt de aftrap voor een beoordelingsprogramma dat binnen 30 maanden moet worden uitgevoerd. Tegen het einde van de beoordelingsperiode zal de aannemer de overheid een uitgebreid evaluatierapport, een kennisgeving van commerciële ontdekking en een aanvraag voor een winningsvergunning moeten bezorgen. De contracten leiden aannemers daarom naar een productieontwikkeling, met een negatieve beslissing op verschillende tijdstippen die het gebied openstellen voor overgave aan de staat. De ontwerpcontracten zullen naar verwachting worden gevolgd door een wijziging van de Guyana Petroleum (Exploration & Production) Act. De huidige wet en contracten proberen bedrijven ook te begeleiden bij ontwikkelingsbeslissingen, maar de handhaving is niet zo streng.
Na in het verleden problemen te hebben gehad met bedrijven die moeite hebben om verplichtingen na te komen en ontdekkingen te doen, kiest de overheid voor een meer ‘no nonsense’-aanpak.
Vicepresident dr. Bharrat Jagdeo heeft gezegd dat het “onze zaken niet zijn” als een bedrijf “het geld niet kan ophalen” of anderszins wordt geremd bij het ontwikkelen van een blokkade. Als een bedrijf geen commercieel belang heeft bij een vondst of traag is, kan de regering nu snel stappen ondernemen om een ander bedrijf te vinden dat met enthousiasme kan handelen. De conceptcontracten staan open voor consultatie, met 29 maart als deadline voor het indienen van opmerkingen. Het door ExxonMobil beheerde Stabroek-blok staat bekend als een van de snelste diepwaterontwikkelingen in de geschiedenis, met het Liza Phase 1-project dat in december 2019 online komt, minder dan vijf jaar nadat de ontdekking in 2015 werd gedaan. De FPSO Liza Destiny werd gebouwd en van tevoren geleverd door de Nederlandse floaterspecialist SBM Offshore, wat de weg vrijmaakte voor Guyana zijn intrede als olieproducerend land.