Wegtrekken van specialisten baart Ramadhin zorgen

Amar Ramadhin, minister van Volksgezondheid, heeft in gesprek met een lokaal medium gezegd, dat niet zozeer het wegtrekken van het zorgpersoneel hem zorgen baart, maar het wegtrekken van medisch specialisten. Volgens de bewindsman kan het gat dat ontstaat met betrekking tot het zorgpersoneel, snel weer opgevuld worden door evenveel mensen op te leiden als de hoeveelheid die vertrekt. Echter zal het moeilijker zijn hetzelfde te doen bij de medisch specialisten. Volgens de minister zou hij zelf melding hebben ontvangen over het leeglopen van afdelingen binnen de zorginstellingen.

De bewindsman zegt dat als het gaat om het openvallen van gespecialiseerde functies binnen de zorg, Suriname grote problemen kan krijgen binnen deze branche, en vooral op de afdelingen waar de specialisten hun werk doen. Ramadhin zegt dat er tijdens de nationale dialoog van de president zaken zijn besproken met betrekking tot dit vraagstuk. Daar is duidelijk naar voren gebracht dat cruciale afdelingen binnen de zorg dreigen te sluiten. Het gaat vooral om de  Intensive Care Units en de Spoed Eisende Hulp.

In fase 2 van de interventies van de regering, zal er gekeken moeten worden naar de herwaardering van het zorgpersoneel. Ramadhin zegt dat het nu belangrijk is zich te focussen op fase 1, waarbij er dringend moet worden ingegrepen in het probleem van ‘brain drain’. Dit, omdat als er geen werk van gemaakt wordt, de specialistische afdelingen zoals bijvoorbeeld de Intensive Care Unit, over de kop gaan. “Wij weten dat wij niet op het niveau van Bonaire of andere landen kunnen komen.” De minister zegt dat de salarissen in het buitenland hoger lijken, maar men niet moet vergeten dat de levensstandaarden daar ook veel hoger liggen.

More
articles