De voorzitter van de Vereniging van Melkboeren, Edmund Blufpand, zegt dat het aandeel van melkpoeder in de productie van melk bij de Melk Centrale Paramaribo (MCP) velen malen hoger ligt dan de aankoop van rauwe melk. De schrikbarende hoge kosten en investeringen van melkvee ziin niet vol te houden, meent Blufpand. Volgens hem is de afname van 30.000 liter teruggevallen naar 3000 liter per dag. Een aanzienlijk aantal boeren is dan ook vertrokken uit de sector. De opkoopprijs bij de boeren is na lange moeizame onderhandelingen verhoogd van SRD 14,00 naar SRD 17,50 met nog de strenge MCP-controle van vetten in de melk die bij 3.3 vetgehalte iets meer kan opleveren bij het aankopen door de MCP. Echter, als de aangeboden melk, het vetgehalte niet haalt, dan valt de prijs per liter terug tot SRD 13,00. In 2021 kregen de melkboeren SRD 10,- voor een liter melk, de opkoopprijs zou toen al SRD14,70 moeten zijn. ‘’Ook leverden melkboeren toen slechts 4000 liter per dag aan de melkcentrale, een drastische terugval van 30.000 liter per dag’’, aldus Blufpand.
Een jaar later was er sprake van het subsidiëren van de poedermelk die de MCP aankoopt om te verwerken tot het eindproduct dat de MCP aanbiedt aan de consument. Vandaar dat Blufpand nadrukkelijk erop wijst, dat de melkboeren de opkoopprijs van het melkpoeder subsidieerden, en daardoor veel minder ontvingen voor het aanbod aan rauwe melk. Hoewel hij voorstander is van de wetgeving, dat het slachten van viertandige runderen verbiedt, is hij niet overtuigd, de drachtige dieren te onderwerpen aan een gedegen onderzoek. Dat onderzoek zou in het abattoir of in de eigen omgeving waar de koeien worden geteeld, uitgevoerd kunnen worden. Blufpand wijst op de hoge kosten die hiermede gepaard gaan in beide gevallen en zegt dat er momenteel nog geen zicht is op een eventuele uitvoering van het onderzoek van drachtige runderen.
De voorzitter van de melkveeboeren, meent dat ook deze mededeling van de minister van LVV, Parmanand Sewdien, een uitkomst kan bieden in de veeteelt. Maar ook moet worden gekeken naar de kosten die gepaard gaan met het houden van een grotere veestapel.
Blufpand gaf uitleg van het Ultra Hoge Temperatuur (UHT) procedé. Bij het gebruik van dergelijke machines wordt de melk gedurende 2-5 seconden behandeld bij 135-150 °C. Door de korte tijd van de hittebehandeling blijft de oorspronkelijke melksmaak vrijwel onaangetast. Deze melk is ook maandenlang houdbaar bij kamertemperatuur. Evenwel bevat de melk, volgens Blufpand, niet meer voldoende voedingswaarde. De melk, bekend als gesteriliseerde melk, wordt dan aangeboden op de rekken van de winkels.