‘Wegtrekken verpleegkundigen kan instorten gezondheidszorg betekenen’

Claudia Marica-Redan, voorzitter van de Nationale Ziekenhuizen Raad, vertelt haar hart vast te houden, over hetgeen de gezondheidszorg nu te wachten staat.  Redan heeft onlangs geconstateerd dat het aantal verpleegkundigen dat Suriname verlaat, toegenomen is in het afgelopen jaar. “Nog een tiental verpleegkundigen zal jammer genoeg deze maand vertrekken uit Suriname. Door het wegtrekken van gespecialiseerde verpleegkundigen, ontstaat er een druk op de achtergebleven verpleegkundigen, met alle gevolgen van dien”, aldus Redan.

Ze vertelde dat braindrain geen kwestie is van nu. De braindrain heeft een enorme weerslag op het achtergebleven personeel, door de toegenomen werkdruk. “We haccn al een vertrek gezien na de covid-periode. We dachten dat dat alles was, maar helaas zien we dus nu weer een vertrek en dat betekent dat er veel meer zorgmedewerkers het land verlaten.” Voor betere voorzieningen vertrekken verpleegkundigen richting het Caribisch gebied en Nederland.

Volgens Redan is deze kwestie al bekend bij de president. Het achtergebleven personeel raakt volgens Redan uitgeput, waardoor de kwaliteit van de zorg ook eronder lijdt. “Dit fenomeen kan ook resulteren in het instorten van de gezondheidszorg.  Als we de kwaliteit van de zorg willen blijven garanderen,  zal deze kwestie wel serieus aangepakt moeten worden”, aldus Redan.

 

More
articles