Duurzame bosbouw en ontmanteling vernietigende goudwinning
Milieuactivist Erlan Sleur tevens voorzitter van ProBioS, stelt dat de problemen in de offshore oliesector in Suriname groter zijn dan gedacht. “Suriname moet zich losmaken van de vele droombeelden van een Dubai aan de Surinamerivier en misleidende beloften om uiteindelijk serieuze duurzame ontwikkeling aan te pakken. Investeren in duurzame bosbouw en de ontmanteling van de alles vernietigende goudwinning moeten wij nastreven, willen wij financiële vergoedingen krijgen voor onze bossen. Zorgen over aardgas zijn een van de belangrijkste redenen voor de vertraagde olieproductie van Suriname – TotalEnergies”, aldus Sleur in een reactie naar aanleiding van een artikel uit de Guyanese krant Kaieteur News, waarin gesteld wordt dat Suriname de komende jaren aangeprezen wordt als een olie- en gasproducent, maar ondanks de vermoedens van ongeveer 6,5 miljard vaten olie in Blok 58, loopt Suriname tegen diverse obstakels aan, zoals een mismatch in het begrijpen van het seismisch onderzoek dat geleid heeft tot herhaalde vertragingen in de productie.
Blok 58
Een van die exploitanten in Suriname, TotalEnergies, meldde onlangs een reeks droge putten en sub-commerciële ontdekkingen in Blok 58, dat tot grote bezorgdheid leidde bij het bedrijf. Een van de meest recente was de aankondiging van augustus 2022 dat de wilde boorput van Dikkop watervoerende zandsteen had geraakt, maar deze moest afdekken en verlaten.
Dat werd gevolgd door een Awari-exploratieput die werd geboord in het noordwesten van Blok 58, waar de ontdekte olie als niet-commercieel werd beschouwd. Eind vorig jaar zei Patrick Pouyanne, Chief Executive Officer (CEO) van TotalEnergies, dat de slechte boorresultaten in combinatie met tegenstrijdige seismische gegevens ervoor zorgden dat het bedrijf, zoals oorspronkelijk verwacht, niet verder kon met de definitieve investeringsbeslissing (FID) in 2022, totdat er verder getest werd. “Een gebrek aan vertrouwen in het begrijpen van de tot nu toe ontdekte reservoirs, gedreven door een discrepantie tussen wat seismische gegevens laten zien en de resultaten van de afbakeningsputten”, zei hij. Wat de zorgen over aardgas betreft, werd opgemerkt dat er naast de genoemde onzekerheden bij veel van de ontdekkingen, grote hoeveelheden aardgas worden aangetroffen, wat de zaken nog ingewikkelder maakt. “Milieubelastend affakkelen, een belangrijke producent van koolstofemissies in de industrie, is geen optie voor emissiegevoelige oliemaatschappijen die de schadelijke koolstofuitstoot van hun activiteiten aanzienlijk willen verminderen. Om die reden moet TotalEnergies als exploitant, een alternatieve manier vinden om het geproduceerde gas af te voeren, wat bijdraagt aan de kosten en complexiteit die samenhangen met het ontwikkelen en exploiteren van olievelden in Blok 58”, zei de CEO. Opgemerkt werd dat de toenemende onzekerheid over het beschikbare volume van de commercieel exploiteerbare olie en de toenemende complexiteit in verband met veldontwikkeling, opwegen tegen de vraag of er uiteindelijk een FID zal worden gemaakt door TotalEnergies en Apache. Die zorgen worden versterkt door het feit dat het tot 10 miljard dollar zal kosten om Blok 58 in productie te nemen, wat een aanzienlijke investering is voor een onbewezen offshore regio.
Opgemerkt moet worden dat terwijl Suriname aardgas als een reden tot bezorgdheid behandeld, Guyana doorgaat met de ontwikkeling van een industriezone in Wales, West Bank Demera, met behulp van geassocieerde gassen die door ExxonMobil Guyana naar de kust worden geleid.
In Suriname meldde TotalEnergies dat rekening houdend met de complicaties daar, de geplande eerste olie uit Blok 58 met minstens twee jaar is vertraagd, waarbij analisten schatten dat dit pas in 2027 zal gebeuren, vergeleken met 2025 in eerdere prognoses. Bovendien werd opgemerkt dat de groeiende risico’s rond Blok 58 de olieboom van Suriname en de langverwachte oliemeevaller in het algemeen kunnen doen ontsporen. Pouyanne gaf in het inkomstenrapport van februari aan, dat de FID in 2023 mogelijk niet eens wordt gemaakt vanwege de aanzienlijke geïdentificeerde risico’s, vooral omdat eerdere beoordelingsboringen niet de verwachte hoeveelheden winbare olie konden vinden. “Als dat gebeurt, zal dit mogelijk het einde inluiden van Surinames ontluikende olieboom voordat die echt begint.” Een andere directeur van de oliemaatschappij merkte echter op dat het niet allemaal kommer en kwel is met Apache, wat aangeeft dat Blok 58 mogelijk het substantiële oliepotentieel bezit dat aanvankelijk werd aangenomen.
Eerder deze maand kondigde de in de VS gevestigde boormaatschappij de tweede succesvolle stroomtest aan bij de olie-ontdekking in Sapakara South in Blok 58. De Sapakara South-2 taxatieput stuitte op 118 voet, of 36 meter, netto olieopbrengst met stroomtesten die een bron van meer dan 200 miljoen vaten olie op hun plaats. John J Christmann, CEO van Apache, zei in zijn reactie: “De resultaten van de SPS-2 boor- en stroomtesten zijn consistent met onze pre-drill verwachtingen en bevestigen onze geologische, geofysische en reservoirmodellen en belangrijker nog, voegen substantiële middelen toe aan een potentiële ontwikkeling.”