Minimumuurloon van SRD 30 blijft overeind ondanks tegenstand

Gisterenavond vond in het Staatsblad de publicatie plaats van het nieuwe minimumuurloon van SRD 30. Dit ofschoon er vanwege de Raad voor de  Vakcentrales in Suriname (RAVAKSUR) er is geprotesteerd hiertegen. Volgens de bonden in de voormelde raad werd met de regering en op advies van de loonraad een bedrag van SRD 38,50 vastgesteld. Echter werd het nog voor publicatie aangehouden, omdat het bedrijfsleven hiertegen in opstand kwam. Het gaf aan het bedrag niet te kunnen betalen, omdat het zelf gebukt gaat onder financieel moeilijke omstandigheden. Van 1 maart tot en met 30 juni zal daarom SRD 30 gehanteerd worden. Per 1 juli tot en met 31 december, is het minimumuurloon SRD 35.

Ravaksur heeft in een schrijven aan president Santokhi meegedeeld, dat verwacht wordt dat de regering het minimumuurloon, zoals vastgesteld door de Loonraad en goedgekeurd door de regering, zal worden gehanteerd. De woordvoerder van Ravaksur, Armand Zunder, zei in gesprek met een lokaal medium, dat met de minister van Financiën en Planning overleg wordt gevoerd. Zaterdag is er een vervolgbespreking. Maandag staat deze kwestie op de agenda van Ravaksur. Op dit moment kunnen geen verdere mededelingen worden gedaan.

Delen van de samenleving hebben misnoegd gereageerd op het bedrag dat is vastgesteld. Volgens velen is het bedrag niet voldoende en is het eens stunt om nog net niet in aanmerking te komen voor de koopkrachtversterking van SRD 1800.

More
articles