Guyana nog steeds geschorst door EITI, heeft tot mei 2023 om rapport in te dienen

Na de schorsing van Guyana door het Extractive Industries Transparency Initiative (EITI), verklaarde president Mohamed Irfaan Ali publiekelijk, dat zijn regering de personen zal ontmaskeren die verantwoordelijk zijn voor de vertraging bij de voorbereiding van het vierde EITI-rapport van het land voor het jaar 2020. ‘’De regering had een onafhankelijke administrateur ingehuurd om het rapport af te ronden’’, zei Ali, maar de lokale EITI multi-stakeholdergroep (MSG) deed er vier maanden over om de taakomschrijving van de administrateur af te ronden. De MSG wordt ge-vormd door vertegenwoordigers van de overheid, het bedrijfsleven en het maatschappelijk middenveld. Ali vroeg zich af of personen in de MSG, misschien bijbedoelingen hebben om de geloofwaardigheid van het land aan de kaak te stellen. “Een of twee personen kunnen de geloofwaardigheid van een heel land niet op het spel zetten’’, zei Ali. “Ik heb het EITI-secretariaat heel duidelijk gemaakt dat dit in de toekomst niet meer zal gebeuren en dat personen zullen worden ontmaskerd en ter verantwoording worden geroepen.” Hij zei blij te zijn dat de TOR volledig is goedgekeurd en dat het werk om het rapport af te ronden nu snel zal worden uitgevoerd, lang voordat de deadline voor verlenging die aan Guyana is toegekend, verstrijkt.

Op het profiel van Guyana – op de website van het in Noorwegen gevestigde EITI – staat: ‘Suspended for missing deadline’.

Lidmaatschap van dit orgaan is een teken dat een land zich heeft gecommitteerd om te werken aan systematische openbaarmaking van vitale extractieve gegevens, in overeenstemming met de internationaal aanvaarde best practices van de groep. Beleggers kijken naar het EITI om hen te laten weten dat de landen waarin ze willen investeren, zaken doen met respect voor natuurlijke hulpbronnen.

Dus voor sommigen lijkt schorsing een aanklacht tegen de staat van dienst van de regering op het gebied van transparantie en verantwoording. Maar Ali zei dat zijn regering geen enkele belediging van de transparantie en verantwoording in de natuurlijke hulpbronnensector van Guyana tolereert. De president zei dat hij duidelijk heeft gemaakt dat ondanks onvermijdelijke gebeurtenissen, zoals de pandemie en recente catastrofale overstromingen in Guyana, de regering de vertraging bij de indiening van het rapport onaanvaardbaar vindt. Hij merkte echter op dat het secretariaat Guyana tot mei 2023 heeft gegeven om het rapport voor 2020 in te dienen. Van waar de regering staat, is de schorsing tijdelijk, in afwachting van indiening.

Guyana sloot zich in 2017 aan bij het EITI, twee jaar nadat ExxonMobil voor de kust van Guyana een grote olievondst had gedaan. De bewezen aardoliereserves van het land zijn nu verhoogd tot 11 miljard vaten.

More
articles