LAMAT-team opereert belangeloos, doneert USD 105.000 aan medicijnen

Het Medical Assistance Team (LAMAT) van het Amerikaanse leger, voltooide gisteren haar twee weken durende missie in Suriname met een afsluitingsceremonie in het Academisch Ziekenhuis  Paramaribo (AZP). Van 1 t/m 15 februari, voerde het LAMAT-team geheel belangeloos operaties uit in het AZP, verleende tandheelkundige zorg bij de Stichting Jeugdtandverzorging (JTV), en deelde kennis met hun Surinaamse collega’s.

Tijdens de slotceremonie sprak de Amerikaanse ambassadeur Robert Faucher, lovende woorden uit over de samenwerking tussen de medische teams van beide landen en bedankten hen voor hun harde werk. Ambassadeur Faucher bedankte ook het ministerie van Volksgezondheid voor het faciliteren van LAMAT, evenals het AZP en JTV voor de integratie van het team in hun activiteiten. ‘’De mogelijkheid om samen te werken, is meer waard dan goud. Door dit werk zijn we in staat geweest elkaar te motiveren en elkaar te kunnen helpen. En dat is onbetaalbaar”, sprak Faucher.

Hij zei dat de LAMAT-missie niet alleen zorgt voor nieuwe persoonlijke relaties, maar ook leidt tot kennisuitwisseling en belangrijker nog, zorgt voor gratis medische behandelingen. In een paneldiscussie na het formele gedeelte van de ceremonie, werd gesproken over de samenwerking tussen het LAMAT-team, het AZP en JTV. Agnieska Jackson (anesthesist van LAMAT): “Dit was een fenomenale ervaring. We waren erg onder de indruk van het personeel in de operatiekamer en hoe het uitdagingen overwint, en we hebben veel geleerd. Het was een geweldig voorrecht en eer om deel uit te maken van deze missie.”

In totaal heeft het medisch team van LAMAT 40 operaties uitgevoerd, 78 spoedgevallen behandeld en zorg verleend aan 230 tandheelkundige patiënten. LAMAT heeft ook medicijnen en medische/tandheelkundige benodigdheden geschonken voor een bedrag van USD 105.000. Daarnaast repareerde LAMAT medische apparatuur, inclusief twee stoomgeneratormotoren voor sterilisatiemachines.  Het team herstelde zelfs de kapotte vloer in de operatiekamer.

Als een ad-hoctoevoeging aan het programma sloten LAMAT-tandartsen zich aan bij de nieuwe tandheelkundige zorginstelling van het JTV te Redi Doti, om en daar zorg te verlenen aan patiënten. LAMAT maakt deel uit van de Enduring Promise van het U.S. Southern Command (USSOUTHCOM). De operaties werden gecoördineerd met het Surinaamse ministerie van Volksgezondheid en medisch directeuren van ziekenhuizen om te profiteren van extra operatiekamercapaciteit zonder Surinaamse medische zorgverleners te verdringen. Amerikaanse medisch professionals hebben samengewerkt met lokale artsen om de continuïteit van de zorg te waarborgen. Het U.S. Southern Command voert een reeks medische hulpoperaties uit in Suriname, Guyana en St. Lucia om partnerschappen op te bouwen, hulp te bieden aan medische voorzieningen en de volksgezondheidscapaciteit van de regio te verbeteren

More
articles