Gewelddadige protesten ontregelen samenleving: bedrijven en winkels gesloten

De regering heeft gisteravond bedrijven en winkels met klem verzocht, vandaag hun deuren gesloten te houden. Dit omdat de protestactie die gisteren gehouden werd, ontaardde in rellen en geweld, onder andere tegen de politie. Groepen burgers gingen over tot brandstichting, het vernielen van eigendommen van particulieren en van de Staat en het plunderen van winkels. De politie en het Nationaal Leger zijn in een verhoogde staat van paraatheid, zodat de orde en veiligheid gegarandeerd kunnen worden.

De Vereniging van Economisten in Suriname (VES), stelt dat het recht van vreedzame protesten is verankerd in onze grondwet en hiervan mogen alle individuen of groepen van burgers gebruik maken. Maar hetgeen zicht gisteren heeft voortgedaan, mag op geen enkele manier worden goed gesproken. De regering heeft gemeend uit om voorzorgsmaatregelen te treffen voor de komende dagen waarbij winkels, markten en overige zaken gesloten dienen te zijn. De VES begrijpt de maatregelen, maar wenst erop te wijzen dat dit niet goed is voor de economie in het algemeen en in het bijzonder voor bepaalde sectoren, zoals transport, handel, agrarische sector etc. ‘’Dit zal negatieve gevolgen hebben voor de nationale productie, werkgevers en werknemers. Veel burgers zijn ook nog dagloners, die mogelijk inkomen zullen ontberen. Normalisatie dient daarom direct op gang te komen aangezien ons land naast het onevenwichtige economisch beleid niet ook nog politieke instabiliteit kan gebruiken’’, aldus de VES. Zij roept de regering op om in het nationaal belang, het roer drastisch om te gooien.

Bedrijfslevenorganisaties adviseren sluiting

Het bedrijfsleven is enorm geraakt door de gevolgen van de uit de hand gelopen protestactie van vrijdag 17 februari. Plunderaars en criminelen hebben gericht hun slag geslagen. Ondernemers hebben met lede ogen moeten toezien hoe hun bedrijven werden geplunderd.

Deze grimmige situatie, die zich trouwens uren na de start nog voortzette, zorgt voor een gevoel van onveiligheid. Onze leden staan te trillen van angst. Dit is triest en diep schokkend. Hoewel de primaire verantwoordelijkheid van het geëtaleerd wangedrag ligt bij de demonstranten en de organisatie, moeten we vaststellen dat de veiligheidsdiensten onvoldoende voorbereid waren op de escalatie. Nationaal en internationaal wordt Surinames investeringsklimaat te kijk gezet.

De VSB, ASFA, AKMOS, Bankiersvereniging en PLIS adviseren het bedrijfsleven ter bescherming van zijn personeel, om tot nader order de deuren gesloten te houden. Hiermee wordt er gehoor gegeven aan de oproep van de president, maar simultaan geëist dat de veiligheidstroepen onmiddellijk zichtbaarder worden en harder optreden. De regering moet hierbij daden stellen met betrekking tot de veiligheidssituatie in het land. Wij eisen grotere, strengere en snellere acties van de regering/veiligheidsdiensten (desnoods middels ogenblikkelijke roadblocks) en meer manschappen in het veld.

De VSB, ASFA, AKMOS, Bankiersvereniging en PLIS eisen van de organisaties die hadden opgeroepen om te protesteren, dat zij ook de verantwoordelijkheid over de resultaten van de oproep eindelijk op zich te nemen. Wij hebben tot nu toe van zowel politieke organisaties als vakbonden geen handelingen gezien om in navolging van hun oproep tot protest, ook op te roepen om de rust te doen terugkeren. Deze organisaties dienen ownership te nemen van de uitkomsten en worden mede verantwoordelijk en mogelijk aansprakelijk gesteld voor de schade die is geleden en de hierdoor veroorzaakte verdere verslechtering van de toch reeds precaire economische situatie.

De VSB, ASFA, AKMOS, Bankiersvereniging  en PLIS spreken hun collectieve verontwaardiging uit, en roepen de overheid op om alles in het werk te stellen om dit NOOIT meer te laten gebeuren. De overheid is verantwoordelijk voor orde en rust in Suriname. Daar is de winkelier of ondernemer niet tegen opgewassen en zeker niet verantwoordelijk voor.

Tenslotte doen wij een beroep op alle burgers en maatschappelijke organisaties om de rust te bewaren en bij te dragen aan de-escalatie/normalisatie. Wanorde/plundering kan en mogen we als fatsoenlijke samenleving niet accepteren.

Namens de Besturen van:

De Vereniging Surinaams Bedrijfsleven (VSB)

De Associatie van Surinaamse Fabrikanten (ASFA)

De Associatie van Kleine en Middelgrote Ondernemingen in Suriname (AKMOS)

De Surinaamse Bankiersvereniging (SBV)

Het Platform van Importeurs in Suriname (PLIS).

 

More
articles