CARICOM veroordeelt gewelddadige aanvallen in Suriname:

‘Alles moet ingezet worden om rust te herstellen’

De Caricom bevestigde gisteren, na rapportage te hebben ontvangen over de huidige situatie in Suriname, haar steun aan de democratisch gekozen regering van Suriname onder leiding van president Chandrikapersad Santokhi. Caricom-regeringsleiders ontvingen een rapport van Albert Ramdin, minister van Buitenlandse Zaken, Internationale Handel en Internationale Samenwerking van Suriname, over de aanhoudende ongeregeldheden in dat land.

De regeringsleiders namen nota van de situatie in Suriname en veroordeelden krachtig de gewelddadige aanvallen op mensen en op particuliere en openbare voorzieningen, waaronder het parlement. Ze erkenden het recht op vrijheid van meningsuiting en het recht op vreedzaam protest, maar waren van mening dat er geen excuus kan zijn voor het gebruik van geweld bij welke vorm van demonstratie dan ook. ‘’Deze acties dienen alleen om de rechtsstaat en de stabiliteit van democratieën te ondermijnen. Bovendien bedreigen ze het leven en het levensonderhoud van onze burgers en zijn ze schadelijk voor de belangen van onze bevolking’’, aldus de Caricom.

De Caricom is solidair met alle gezagsgetrouwe burgers van Suriname en dringt er bij alle betrokkenen op aan, alles in het werk te stellen om de openbare veiligheid te handhaven. Alles moet in het werk worden gesteld om met spoed de rust te herstellen.

More
articles