Bermgebruik met toestemming DC onzeker?

Het assembléelid Cedric van Samson zegt nadrukkelijk tegenover onze krant, dat het gerucht, dat de NDP verspreidt, over mensen die op de berm een onderneming hebben, zullen worden ontruimd, niet waar is. “De berm wordt gezien als een groene strook, die door de overheid wordt onderhouden”, zegt hij verder. Volgens hem moet onderzocht worden wat de werkelijke status is van het beleid en als regelgeving en structurering komen, dat we niet kunnen zijn tegen ordening”. Hij wijst ook erop, dat noch, van de minister van Ruimtelijke Ordening, noch vanwege het secretariaat, noch van het commissariaat, ondernemingen op de berm, formeel zijn aangezegd, te zullen worden ontruimd.

Hoewel  Van Samson  meent, dat een berm geen voetpad is en dus niet daarmee vergeleken kan worden, overstijgen meerdere slecht onderhouden bermen het aantal slecht onderhouden voetpaden. Looproutes op de bermen zijn de voetpaden en bovendien lopen voetgangers gevaar, als ze zich niet kunnen verplaatsen op slecht onderhouden voetpaden. Als de voetganger moet lopen  langs de weg op een berm met hoogstaand wied, dan zal de persoon  zich automatisch en noodgedwongen op de openbare weg begeven, om zijn/haar bestemming te bereiken.

Volgens het assembleelid kunnen de ondernemers, die gebruik maken van de bermen niet in problemen komen, ze gaan gewoon door met ondernemen. Hij zegt dat er wél beleid komt voor het gebruik van de berm. Ook geeft hij aan, dat langs sommige wegen zoals de Lalaroekhweg, ondernemers de bermen betegeld hebben, en die nu bruikbaar zijn voor de voetganger. Hij noemt dit een win-win situatie voor de overheid die de bermen moet onderhouden, maar ook voor de ondernemer, die op de berm werkt. Hij vindt ook dat met het begrip bermgebruik “commercieel”, de bermen beter geschikt gemaakt worden voor het publiek. Vandaar dat Van samson stelt, dat “als de NDP op basis van een gerucht met mensen die hun ondernemingen in het veld hebben gaat praten, en er een politieke ‘drive’ aan geeft, dan zijn we veel verder van huis”. Hij ziet graag dat met ordening en regelgeving er beter zicht op het verkeer komt, dat geen last mag ondervinden van het ondernemen en een positieve bijdrage aan de mensen in de omgeving. Volgens hem mogen buurtbewoners ook geen last hebben van het werk op de berm. Bijvoorbeeld een barbecuestand voor een poort, waarvan de bewoners last hebben. Volgens hem moet verantwoord bermgebruik zorgen voor veiligheid op de weg bij het ondernemen en er geen geluidsoverlast door harde muziek in de buurt ontstaat. Het was in 2014 toen uitgerekend de NDP een hele strijd heeft gevoerd tegen het afgeven van een vergunning aan een ondernemer, aldus het assembleelid.

More
articles