Hof van Justitie laat zich niet intimideren door aanslag op Kantongerecht

Rechtspraak wordt gecontinueerd

De regering ziet de aanslag op het Kantongerecht aan de Mgr. Wulfinghstraat, als een aanslag op de rechtsstaat. ‘’We veroordelen dit. Wij als samenleving zullen dit niet tolereren en geen enkele samenleving is gebaat bij agressie. Als regering zullen wij te allen tijde de rust, veiligheid en orde blijven handhaven‘’, zei waarnemend president Ronnie Brunswijk afgelopen weekend tijdens een spoedpersconferentie over dit gebeuren. Op vrijdag 13 januari zijn er schoten gelost en projectielen gegooid op het Kantongerecht.

De minister van Justitie en Politie, Kenneth Amoksi, spreekt van ‘’een laffe daad’’ en deelt de mening, dat er een aanslag is gepleegd op de rechtsstaat Suriname en op de rechterlijke macht. Ook defensieminister Krishna Mathoera, veroordeelt deze daad. Beiden benadrukken, dat deze zaak niet in de doofpot zal belanden. ‘’Dit zal niet met een sisser aflopen‘’, aldus Amoksi. Er zullen justitiële autoriteiten ingezet worden om de zaak tot de bodem uit te zoeken. Alle informatie hieromtrent delen met de samenleving.

‘’Deze daad van intimidatie is een poging om het land te destabiliseren. Maar de autoriteiten zullen zich niet laten intimideren‘’, ladus Amoksi. Er is een gespecialiseerd team ingesteld.

De procureur-generaal zal een officier aanwijzen die het team zal leiden. Defensieminister Mathoera: ‘’Er zal alles aan gedaan worden, zodat de daders van deze daad opgespoord en aangehouden worden.‘’ Verder zal de zaak zowel nationaal als internationaal onderzocht worden. ‘’Er is een aanslag gepleegd op onze vrede, veiligheid en de manier waarop we met elkaar leven in Suriname. Ik keur het krachtig af, het is tegen de wijze waarop wij in Suriname leven‘’, stelt Mathoera.

Rechtspraak wordt gecontinueerd

Het Hof van Justitie (HvJ) verklaart, dat het zich niet uit het veld laat slaan. Het Hof heeft al eerder – zelfs  meerdere malen – te maken gehad met dergelijke handelingen. ‘’Het gebeuren van vrijdagavond heeft, evenals de vorige keren, wederom het besef bevestigd dat alertheid geboden is‘’, aldus het Hof. De rechtspraak gaat ondanks dit gebeuren door met het op onafhankelijke en onpartijdige wijze inhoud geven aan de grondwettelijke taken. De werkzaamheden van de verschillende onderdelen in het gerechtsgebouw zullen vandaag normaal voortgang hebben en het resultaat van het politioneel onderzoek wordt afgewacht. De beveiligingsmaatregelen in en rondom de gerechtsgebouwen zijn opgevoerd.

More
articles