‘We zullen geen 5000 USD betalen om een visvergunning te huren’

De Guyanese minister van Landbouw, Zulfikar Mustapha, heeft tegenover Guyanese media verklaard,, dat Guyanese vissers geen USD 5.000 (1.000.000 Guyanese dollars) zullen betalen om een Surinaamse visvergunning (SK-visvergunning) te kunnen huren. Onlangs hebben Guyanese vissers gezegd, dat ze hoge bedragen moeten betalen om hun activiteiten in de Surinaamse wateren te ontplooien. Volgens de vissers, zouden zij een bedrag van USD 5.000 moeten betalen om een vergunning van een Surinaamse tussenhandelaar te huren, als deze uitgegeven wordt door de Surinaamse regering.

Echter, Mustapha heeft deze beweringen afgelopen weekend weerlegd. Hij maakte duidelijk, dat Guyanese vissers geen USD 5.000 zullen betalen voor een Surinaamse visvergunning. Mustapha benadrukte, dat er controles bij de verschillende visserijbedrijven waren uitgevoerd en dat dergelijke rapporten niet bij het ministerie waren ingediend. ‘’Geen enkele visser heeft dat bij mijn weten gedaan. Vissers hebben tot nu toe geen vergunningsvergoeding betaald. Ik heb de voorzitter van coöperatie nummer 56 ondervraagd, hij vertelde mij dat ze tot maart zullen betalen en die claim van de vergoeding is niet van dien aard‘’, aldus Mustapha. In november vorig jaar werd bekend, dat een aantal Guyanese vissersvaartuigen naar Suriname zal terugkeren om in 2023 geregistreerd te worden voor de visserij. Er is een akkoord tussen beide regeringen, Suriname en Guyana. Echter vindt Mustapha dat er vanuit Surinaamse zijde vertraging is. Vorig jaar, na het vrijgeven van een e-mail correspondentie tussen LVV-minister Parmanand Sewdien en zijn Guyanese ambtsgenoot Mustapha, waarin de overeenkomst voor het verstrekken van Surinaamse visvergunningen aan Guyanese vissers werd bevestigd, had Guyana al het besluit genomen de Caribische Gemeenschap (CARICOM) aan te schrijven over de vertraging.

Mustapha: ‘’Ze hebben het ons beloofd, ze hebben een toezegging gedaan. Ook zouden we alle documenten hebben ingediend waar ze om vroegen en alles wat ze wilden en we zaten erop te wachten.‘’ De uitgelekte e-mail correspondentie, rechtvaardigde volgens Mustapha, de belofte van de Surinaamse minister om vergunningen af te geven aan vissers hier in Guyana.

In de e-mail van 13 december 2020, die bij deze publicatie is ingezien, heeft de Surinaamse minister van Landbouw Mustapha geïnformeerd, dat de visvergunningen vanaf 1 januari 2021 zullen worden afgegeven. Daarnaast schreef Sewdien dat een overheidsbedrijf zal worden aangesteld om toezicht te houden op de registratie van vaartuigen en afgifte van vergunningen aan Guyanese vissers. Tijdens een bezoek aan Suriname in november 2020 had minister Mustapha een ontmoeting met minister Sewdien en verzocht om de afgifte van 150 SK-vergunningen, waarmee Guyanese vissers hun handel in de Surinaamse wateren zouden kunnen uitoefenen. Minister Mustapha herinnerde aan de eerdere besprekingen tussen de Guyanese president Irfaan Ali en zijn Surinaamse ambtsgenoot Chandrikapersad Santokhi, dat er overeenstemming moet komen over de uitgifte van het aantal door Guyana gevraagde vergunningen. Tijdens de laatste bijeenkomst van Ali en Santokhi in Georgetown werd overeengekomen dat er tegen 1 januari 2022 regelingen getroffen zouden zijn om de uitgifte van de 150 SK-vergunningen aan Guyanese vissers te vergemakkelijken.

More
articles