‘Herstelplan regering maar voor 50% uitgevoerd’

Vooruitzicht 2023 ‘niet rooskleurig’

“Het jaar 2022 hebben we afgesloten te midden van de financieel-economische crisis waarin we verkeren. Het vooruitzicht voor 2023 is niet rooskleurig als we op dezelfde voet doorgaan. Een wijziging van het overheidsbeleid is dringend gewenst”, aldus de Vereniging van Economisten in Suriname (VES). De regering heeft volgens de VES, in 2022 niet kunnen zorgdragen voor het op schema uitvoeren van haar eigen regeerakkoord, het Herstelplan 2020-2022 en het IMF/EFF-programma. Verder zegt de VES dat van het regeerakkoord, slechts 50 procent van het Urgentieprogramma (eerste 9 maanden) is uitgevoerd. “De termijn van het Herstelplan 2020-2022 is nu al verlopen en waarschijnlijk is meer dan 50 procent nog niet uitgevoerd.

Het ministerie van Financiën en Planning heeft sinds december 2021 geweigerd de verslagen beschikbaar te stellen aan de VES over de monitoring van het Herstelplan.”

IMF

Verder zegt de VES, dat het IMF/EFF-programma sinds maart 2022 vast is gelopen. Suriname heeft aldus de VES, de 3e, 4e en 5e tranche gemist. VES: ‘’We zijn ongeveer USD 165 miljoen misgelopen. Economische ontwikkeling is alleen gebaad met integere leiders en goed bestuur. De VES zal steeds de noodzaak van goed bestuur herhalen. Dit is een basisvoorwaarde om economische ontwikkeling te realiseren. Voor goed bestuur hebben we nodig integere leiders die zich eerlijk opstellen naar het volk en duidelijk aangeven, waar de schoen wringt bij knelpunten in de beleidsuitvoering. Zonder integere leiders zal de ontwikkeling van ons land op zich laten wachten en verspelen we wederom onze kansen. De afgelopen tien jaar zien we dat integriteit, waarden en normen zoek zijn. Men laat zich leiden door leugens en bedrog. Dit zorgt ervoor dat de problemen niet worden opgelost, maar zich juist opstapelen en ons leiden naar meervoudige crises.”

BTW

De VES is altijd een voorstander van de invoering van de Belasting over de Toegevoegde Waarde (BTW) geweest. “De regering verdient echter absoluut geen schoonheidsprijs met de introductie van de BTW. Gebrekkige voorbereiding, onevenwichtige wetgeving, negeren van adviezen uit de samenleving en dan op de valreep wat wijzigingen er doorheen jakkeren, waren enkele kenmerken van het proces. Dan is het nogal logisch dat er geen tijdige en adequate voorlichting naar ondernemers en de samenleving toe is.” De implementatie van de BTW vergt volgens de VES, een geoliede samenwerking tussen de overheid c.q. de Belastingdienst en de private sector. “Maar de klok kunnen we niet terugdraaien. De overheid blijven verwijten zal ons geen beter werkend en rechtvaardiger belastingstelsel opleveren. De komende maanden staan dan ook in het teken van de voorlichting, reparatie van de manco’s en versterking van het belastingapparaat. Daarbij heeft de private sector een belangrijke rol te vervullen. De VSB en ASFA Alliantie als de twee grote bedrijfslevenorganisaties moeten hierin het initiatief nemen.”

De VES is van mening, dat het organiseren van voorlichtingsbijeenkomsten goed is, maar men dient ook de ondernemers op te roepen om geen misbruik te maken van de introductie van de BTW. “De ondernemers die de rommelige introductie van BTW misbruiken om hun inkomsten te vergroten, dienen te worden bestraft.”

Bron: VES-Inzicht januari 2023

More
articles