In de havens van Rotterdam en Antwerpen is vorig jaar een onvoorstelbaar grote hoeveelheid cocaïne (coke) onderschept. In totaal werd door de Nederlandse en Belgische douanediensten 160 ton (oftewel 160.000 kilo) cocaïne gevonden: een gezamenlijk record. Verreweg de meeste cocaïne werd in Antwerpen gevonden (110.000 kilo). De beide havensteden zijn belangrijke knooppunten van de internationale cocaïnehandel. Voor internationale drugscriminelen zijn Antwerpen en Rotterdam twee toegangspoorten tot het Europese vasteland, zegt Vincent Van Peteghem, Vlaamse minister van Financiën in een persbericht. ‘’Elke verdachte beweging die in Rotterdam wordt gesignaleerd of nieuwe vorm van verstoptechniek die in Antwerpen wordt ontdekt, kan beide havens vooruithelpen’’, stelt Van Peteghem. ‘’De nieuwe resultaten tonen dat we samen een vuist kunnen maken tegen de internationale drugshandel.’’
Minder in Rotterdam
In Rotterdam onderschepte het zogeheten Hit And Run Cargo (HARC)-team vorig jaar 46.789 kilo cocaïne met een straatwaarde van 3,5 miljard euro in het havengebied van Rotterdam, meldt het Openbaar Ministerie. Dat is beduidend minder dan in het recordjaar 2021, toen nog 72.808 kilo in beslag werd genomen.
Die drugs hadden een straatwaarde van meer dan 5 miljard euro. Hugo Hillenaar, de Rotterdamse hoofdofficier van justitie, is tevreden met de resultaten. ‘’Ik word blij van elke gram die niet op de markt komt.” Er werden vorig jaar ook minder (241) zogenoemde uithalers aangehouden, mensen die drugs uit een container proberen te halen. In 2021 werden er nog 400 in de kraag gevat.
Kleine vondsten
Het aantal strafrechtelijke onderzoeken naar aanleiding van gedane vondsten, lag in 2022 hoger in vergelijking met een jaar eerder. In totaal werden 71 onderzoeken gestart, tegen 38 in 2021. Opvallend is dat er afgelopen jaar vooral meer relatief kleine partijen werden onderschept. In totaal waren er 89 vangsten van partijen onder de 100 kilo. In 2021 waren dit er 69.
Het Openbaar Ministerie denkt dat het aantal kleine vondsten te maken zou kunnen hebben met risicospreiding door criminelen. De douane vermoedt dat een deel van de smokkel zich heeft verplaatst naar de haven van Antwerpen. Daar is vorig jaar een recordhoeveelheid van ruim 100.000 kilo cocaïne uit containers gehaald.
Toch werden in 2022 nog altijd 17 vondsten gedaan van boven de 1000 kilo, tegen 22 keer in 2021. In dat jaar werden vier partijen aangetroffen waarbij de wijzer van de weegschaal zelfs boven de 4000 kilo uitkwam. De grootste partij van 2022 was 2814 kilo tussen een lading bevroren vis uit Ecuador. De meeste onderschepte drug is cocaïne. Maar er werden ook andere verdovende middelen aangetroffen, zoals 2426 kilo heroïne, 3149 kilo cannabis en 100 kilo ecstasy.
Wat is HARC?
HARC is een samenwerkingsverband van de douane, FIOD, zeehavenpolitie en het Openbaar Ministerie in Rotterdam. Het team werd rond de eeuwwisseling opgericht om door middel van het gezamenlijk verzamelen van informatie, de drugssmokkel in Rotterdam tegen te gaan.
Justitieminister Dilan Yesilgöz is ‘’trots’’ op de opsporingsdiensten en de douane. ‘‘Criminelen doen steeds meer aan risicospreiding en drugszendingen worden kleiner, dus blijft het investeren in de internationale samenwerking zo belangrijk’’, twittert de minister.
Reactie kabinet
Voor staatssecretaris Aukje de Vries (Douane) is de daling van de in de haven van Rotterdam onderschepte hoeveelheid cocaïne, geen reden tot optimisme, want het lijkt erop dat criminelen hun aandacht hebben verschoven naar de haven van Antwerpen. Bij elkaar opgeteld is in beide havens juist meer cocaïne onderschept.
De staatssecretaris wijst op de ‘’afschuwelijke excessen’’ van de drugshandel, ‘’zoals schietpartijen en moorden midden op straat’’. Deze criminaliteit bestrijden vergt volgens De Vries, ‘’moed en uithoudingsvermogen’’. Dat ziet ze bijvoorbeeld bij mensen als haar Belgische collega Vincent Van Quickenborne, ‘’die ondanks dreigingen doorgaan’’.
Bron: AD.nl