Hulp van deskundigen nodig voor efficiënte bestrijding rattenplaag

Mogelijke rijstschaarste door afname oogst

Radjoe Bhikarie, voorzitter van de Bond van Surinaamse Padieproducenten (BSP), verklaarde onlangs tegenover de krant, dat  landbouwers in Nickerie het gebruik van rattengif, nadat zij de gevolgen van de hogere concentraties van dit rattengif hebben gezien, voorlopig hebben moeten stoppen. Het was beter geweest deze enorme ramp van  ratten te voorkomen, maar nu het te laat is, moeten de landbouwers overgaan tot het treffen van andere maatregelen, in  samenwerking  met de andere belanghebbenden.  Het was volgens Bhikarie, niet de beste manier, een hogere concentratie van rattengif te gebruiken, waarvan het merk ook onduidelijk is. Hij  verklaarde dat er verschillende manieren zijn om het probleem op een correcte manier aan te pakken. “Wij kunnen hulp inroepen uit Guyana en vragen of zij deskundigen hebben, die eventueel met onze mensen kunnen samenwerken om dit probleem op te lossen. Het laten halen van dekundigen uit Guyana, zou de staat meer geld kosten, maar tenminste krijg je de plaag sneller onder controle. Maar in dezen was er helemaal geen goede coördinatie, waardoor men er gewoon op los is gegaan”,  aldus Bhikarie.

Hij zegt dat de totale gemeenschap van boeren in Nickerie betrokken moet worden, om samen de rattenplaag te bestrijden, en niet slechts een paar  boeren.

“Je kan niet ongeveer 800 boeren hebben, en maar 17 erbij betrekken, anders is het probleem niet opgelost, omdat de ratten zich gauw kunnen verspreiden, wanneer zij gevaar merken, en zo naar andere tereinen trekken”, zegt Bhikarie.

Mogelijke rijstschaarste

“Ik wil via uw medium de samenleving geruststellen, dat men niet hoeft te vrezen rijst uit Nickerie te consumeren. Omdat de rijst die nu op de schappen ligt in de winkels, een grote voorraad van de vorige oogst betreft en daarop is er geen gif gespoten”, aldus Bhikarie. De boeren hebben voorgesteld, dat door dit gif dat verspreid werd, minder te oogsten bij de eerstvolgende oogst. Dat zal wel veel verlies opleveren voor veel boeren, maar de voedselveiligheid van de burger staat centraal. Bhikarie benadrukt dat de tijdsduur bij het inzaaien tot het  oogsten ongeveer vier maanden duurt, dus is de volgende oogst rond april of mei. Door de giftige chemicaliën zal er een vermindering optreden in de oogst, en een mogelijke rijstschaarste zal ontstaan. “Afhankelijk van hoe men met de situatie omgaat,  zal duidelijk worden hoelang de schaarste zal duren, als de situatie tussen april en augustus nog niet onder controle is, zal er dan mogelijk  sprake zijn van schaarste”, aldus Bhikarie.

Illegaal gif

Bhikarie zegt, dat de bond 40 leden telt. En het boerenbestand bestaat uit  ongeveer 700 tot 800 boeren. Volgens hem is een groot deel van de boeren niet georganiseerd.

Dus uit dit aantal boeren zullen er landbouwers zijn, die op  illegale manier aan het spul komen, en vanwege de noodsituatie met de ratten handelingen plegen die niet op de de juiste manier geschieden. Volgens Bhikarie is het niet duidelijk om hoeveel boeren het gaat, die zich bezighouden met deze handelingen, verklaart hij op voorzichtige wijze.  Hij benadrukt dat het gif niet illegaal is binnenghaald, maar met toestemming van LVV.

More
articles