Rattenplaag Nickerie niet zo makkelijk onder controle te krijgen

Radjoe Bhikarie, voorzitter van de Bond van Surinaamse Padieproducenten (BSP), zegt tegenover de krant dat de bond samen met het ministerie van Landbouw, Veteelt  en Visserij (LVV)  in onderhoud is, de situatie van de rattenplaag in Nickerie onder controle te krijgen. Nu het probleem verergerd is, is het niet zo makkelijk  de situatie helemaal onder controle te krijgen.

Met goedkeuring van het ministerie van LVV, is er rattengif uit Guyana gehaald, en is er geprobeerd de rattenplaag te bestrijden. Helaas heeft dat voor grotere economische schade gezorgd. Diverse landbouwarealen zijn door het onverantwoord gebruik van de chemicaliën beschadigd. Ook personen die aan veteelt doen, hebben verlies geleden, omdat het gif hun vee heeft gedood.

Volgens Bhikarie werd  er twee tot drie seizoenen geleden al gemeld aan het ministerie van LVV, dat er in de toekomst een rattenplaag zou kunnen ontstaan, omdat realistisch bekeken, er ratten voorkomen in de rijstvelden. Het is beter dat ratten in een vroeg stadium worden bestreden, om te voorkomen dat de situatie erger wordt. Bhikarie zei, dat men heeft verzuimd de nodige maatregelen te treffen, waardoor de situatie nu bijna onbeheersbaar is geworden. Toch wordt er met man en macht gewerkt om oplossingsgericht te werken. “De ratten vermenigvuldigen zich heel erg snel, omdat een vrouwtjesrat ongeveer vijf keer per jaar kan werpen. Dus bij een enorme hoeveelheid, kan er binnen een jaar heel veel fout gaan. Ook zijn bepaalde boeren heel nonchalant omgegaan met het onderhoud van hun tereinnen, waardoor dat nog meer toegang heeft gegeven aan ratten”, aldus Bhikarie.

Autowrakken

Bhikarie verklaarde, dat er in Nickerie heel veel autoreperatiebedrijven zijn en vraagt zich af, hoe het komt dat er zoveel vergunningen zijn uitgegeven. Indien er geen vergunningen zijn uitgegeven hoe komt het dan, dat er geen controle wordt uitgeoefend op illegale monteurs, die autowrakken langs de wegen en bermen plaatsen? De autowrakken zijn ook een schuilplaats voor ratten en na het werpen zich te verspreiden om naar voeding te zoeken,  waardoor de ratten vervolgens aan de landbouwvelden  schade toebrengen.

Onderhoud

De boeren moeten hun dammen en trenzen zoveel mogelijk onderhouden, dat wordt volgens Bhikarie wel gedaan. Maar er  zijn twee vormen van  onderhoud: de primaire infrastructuur en de secundaire. Voor het primaire onderhoud is de overheid verantwoordelijk, en voor het secundaire onderhoud zijn de boeren verantwoordelijk. ‘’Drie ministeries zijn verantwoordelijk voor primaire infrastructuur, namelijk Openbare Werken, Regionale Ontwikkeling en LVV, allen met hun eigen afbakening, maar de samenwerking en communicatie tussen deze ministeries is nog niet wat het wezen moet, waardoor er sprake is van gebrekkig onderhoud van de infrastructuur”, aldus Bhikarie.

More
articles