Sommige winkeliers innen 10 % BTW zonder certificaat

In het afgelopen weekend werden winkeliers in Commewijne betrapt op het innen van 10 procent BTW. Opmerkelijk was dat de verkoper zonder blikken of blozen, halsstarig vasthield, dat de BTW-heffing geïnd moest worden. In met name Commewijne wordt op groenten die te koop zijn, op zogenaamde prijskaartjes, ook het BTW -heffingsbedrag bij berekend. De bewuste winkelier deed geen moeite zijn klanten gerust te stellen door het belastingcertificaat van het winkelbedrijf te tonen. Waarschijnlijk heeft deze nog geen certificaat.

Op de Facebookpagina van de Winkeliers en Ondernemers Vereniging Suriname (WOVS), kwamen we een bericht tegen, gedateerd 2 januari, waar gemeld wordt, dat alle producten zullen worden belast met 10 procent BTW-inning. Deze bekendmaking is afkomstig van de directie van het bedrijf Vitalo.

In een bericht van de vereniging wordt vermeld, dat “voor verse en niet bewerkte vleeswaren er geen 10% BTW toegepast mag worden, maar inmiddels is veevoer wel verhoogd met de 10% BTW en vermoedelijk zullen op de medicamenten ook 10% BTW worden geïnd”.

Vorige week beklaagde de WOVS zich op haar Facebookpagina over de gebrekkige voorlichting van de Belastingdienst. In gesprek met de voorzitter van de WOVS, Gretl Wolfram, wees ze op de tegenstrijdigheden in de informatie van de Belastingdienst. Volgens haar komt de registratie niet goed op gang, omdat ondernemers een afwachtende houding aannemen wegens de verwarring die is ontstaan. Bijvoorbeeld een liter Parbo bier die zonder BTW-heffing al SRD 73 kostte, maar nu SRD 80 kost exclusief BTW. Te bedenken dat eerder de djogo SRD 65 kostte.

Met betrekking tot de districten is er nauwelijks zicht op de situatie van registratie, noch van de producten. Maar het is wel verwachtbaar dat producten in de districten zoals Brokopondo duurder zullen worden, meent de voorzitter van WOVS. Gelet op de benzineprijs die is gestegen.

De Chinese leden van de voormelde vereniging hebben te kampen met een taalbarrière. Ook dat maakt, dat ze meer tijd nodig hebben om tot registratie over te gaan. Er moeten familieleden helpen bij de registratie. De vereniging heeft veel Chinese leden en andere kleine winkeliers en een aantal middelgrote bedrijven. ‘’Waarschijnlijk is het bedrijf van Vitalo wel gecertificeerd en de advertentie is geplaatst op de website van WOVS, omdat de situatie met kippenvoer ook van belang is voor de samenleving’’, legt Wolfram uit.

More
articles