President pleit tijdens bezoek India voor diasporafonds

President Chandrikapersad Santokhi vertoeft met een delegatie van 8 t/m 12 januari in India. De president zal in India de Global investor’s Summit en de 17e Pravasi Bharatiya Divas Conventie in Indore, Madhya Pradesh, bijwonen. De president was vandaag aanwezig bij de conventie en hield ook een toespraak, waarbij hij zijn dank uitsprak voor de warme gastvrijheid. ‘’Deze conventie is een geweldige impuls voor kansen om de Amrit Kaal te verkennen‘’, zei president Santokhi. (De term ‘Amrit Kaal’ werd voor het eerst gebruikt door premier Modi 2021, met de term wordt kort gezegd bedoeld het streven naar de hoogste ontwikkeling.)

President Santokhi onderstreepte verder de noodzaak om diasporafondsen op te richten voor diasporaprojecten en -programma’s. ‘’Er moet een diasporafonds komen voor diasporaprojecten en -programma’s in de regio. Scholen en opleidingscentra moeten in verschillende plaatsen van onze landen worden opgericht om het Hindi te leren en ook om te leren over religie, cultuur en onze traditie‘’, aldus het staatshoofd.

Het staatshoofd pleitte ook voor de oprichting van een Caribisch hightech opleidingsinstituut in moderne technologie voor diasporalanden, en zei dat Suriname bereid is een van die instellingen te huisvesten ‘’Voor de Caribische en Indiase diaspora kan het instituut in het Caribisch gebied worden gevestigd voor training in Hindi, cultuur enzovoorts, academie in het Caribisch gebied voor het ondersteunen van de filmindustrie waar jongeren uit de diaspora de kans krijgen om talent te laten zien, te trainen in yoga, ayurveda, spiritualiteit als een manier van leven‘’, voegde Santokhi toe.

De president prees de Indiase gezondheids- en financiële sector en de rol van de Indiase diaspora. India staat bekend om zijn geneesmiddelenindustrie.

In dat kader noemde de president regionale ondernemingen die zorgen voor betaalbare geneesmiddelen, en het bevorderen van luchtverbindingen tussen landen.

‘’We zijn geïnformeerd over de rol van India in topbedrijven in de gezondheidssector en ook in de financiële sector. De vraag is hoe we kunnen profiteren van deze schat aan kennis voor onze diaspora. Ik maak van de gelegenheid gebruik om rond de tafel te zitten en nieuwe wegen voor samenwerking in te slaan. Het is cruciaal om de historische banden te koesteren.” President Santokhi zei dat India heeft bewezen een betrouwbare partner te zijn en voegde eraan toe dat alle crises en uitdagingen kunnen worden aangepakt. ‘’Premier Modi, uw leiderschap voor de G20, uitgedrukt door het thema: ‘One World, One Family’, is volledig ingebed in de filosofie van Vasudhaiv Kutumbhakam.‘’

 

More
articles