Grimmige IMF-prognoses beïnvloeden olieprijzen

De laatste stijging van de olieprijzen werd dinsdagochtend vroeg even onderbroken met een voorspelling van het Internationaal Monetair Fonds (IMF), dat een derde van de wereldeconomieën dit jaar op het punt staat in een recessie terecht te komen. Deze voorspelling was bijzonder zorgwekkend en tegelijkertijd suggereren Chinese productiegegevens, dat een golf van covid-infecties de vraag naar olie in het land schaadt. In het programma ‘Face the Nation’ van CBS, zei IMF-directeur Kristalina Georgieva, dat de vooruitzichten voor de wereldeconomie vrij somber zijn en dat 2023 moeilijker zal zijn dan 2022, omdat alle grote groeimotoren zullen worden onderdrukt, inclusief de Verenigde Staten, Europa en zelfs China – voor het eerst in vier decennia.

“Voor het eerst in 40 jaar zal de groei van China in 2022 waarschijnlijk op of onder de wereldwijde groei liggen”, zei Georgieva, zoals geciteerd door Reuters. “De komende maanden zal het moeilijk zijn voor China. De impact op de Chinese groei zal negatief zijn. Ook de impact op de regio en op de wereldwijde groei zal negatief zijn”, zei Georgieva. Het goede nieuws dat ze te melden had, was dat de Amerikaanse economie een regelrechte krimp zou kunnen vermijden dankzij haar veerkracht, ook al suggereerde recent onderzoek van de Fed dat er wel eens een recessie op handen zou kunnen zijn. De olieprijzen daalden dinsdagochtend, na verschillende opeenvolgende sessies te zijn gestegen. De laatste updates over de covid-situatie in China droegen ook bij aan de daling, hoewel het vrij gematigd bleef met minder dan 0,30 procent voor Brent-olie in de Aziatische ochtendhandel van vandaag.

Op het moment van schrijven waren zowel Brent-ruwe olie als West Texas Intermediate weer in opmars, ook matig. Beide benchmarks zijn de afgelopen weken teruggekeerd naar meer dan USD 80 per vat, nadat ze in november en begin december aanzienlijk lager waren uitgevallen door zorgen over de vraag, vooral in China. “De markt kan geen snel herstel van de Chinese economie verwachten na drie jaar van pandemische controles, het massale faillissement van kleine en middelgrote ondernemingen, de stijgende werkloosheid, de snelle stijging van de sociale spaarquote en de snelle groei in het aantal infecties en sterfgevallen in de afgelopen maanden’’, citeerde Reuters een analist van CMC Markets.

More
articles