Terugkeer Lula zorgt voor waardedaling Petrobras-aandelen

De linkse president van Brazilië, Luiz Inacio ‘Lula’ da Silva, trad maandag aan en de markten reageerden direct, waardoor de aandelen van het door de staat gerunde Petrobras verder kelderden, slechts enkele dagen nadat een CEO plannen aankondigde die leidden tot een run van investeerders voor de exit. Maandag beloofde Lula sociale uitgaven op hoog niveau, inclusief een verlenging van de vrijstelling van brandstofbelasting.

De Braziliaanse markten reageerden met een daling van de beursindex van São Paulo met 3,24%, volgens Reuters, en een verlies van 6% voor Petrobras. De echte valuta zag zijn waarde met 1,5% zakken. Vorige week koos Lula zijn politieke bondgenoot, Jean Paul Prates, uit als de nieuwe chef van Petrobras. Prates had het huidige leiderschap van de staatsoliemaatschappij ervan beschuldigd Petrobras “van een klif” te duwen door zijn unieke focus op olie en gas en zijn magere aandacht voor de energietransitie, meldt Bloomberg.

Onder Prates is het nieuwe doel van Petrobras om een ​​gigant op het gebied van hernieuwbare energie te worden – een idee dat niet in goede aarde is gevallen bij investeerders.

Lula’s inauguratierede heeft de vrees bij investeerders gewekt dat het nieuwe pad zeer interventionistisch zal zijn, wat de nieuwe president zelf heeft aangegeven. In zijn eerste toespraak tot de natie beloofde Lula meer overheidsingrijpen om de economische ontwikkeling te bevorderen. Hij zei met name dat zowel Petrobras als de BNDES, de nationale ontwikkelingsbank, de groei van het land zouden moeten stimuleren.

Lula’s terugkeer naar het presidentschap zorgt ervoor dat hij de populistische extreemrechtse president Jair Bolsonaro vervangt, wiens regering verwikkeld was in controverses. Lula’s eigen regering werd ten val gebracht door massale corruptie in Petrobras, wat leidde tot de afzetting van zijn zorgvuldig uitgekozen opvolger in 2016. Lula’s terugkeer wakkert de vrees van investeerders aan, niet alleen voor interventionistisch beleid, maar ook voor een herhaling van de endemische corruptie bij de kreupele Petrobras.

More
articles