Caricom op schema om voedselimportrekening tegen 2025 met 25% te verlagen

De premier van de Bahama’s, Philip Davis, is met ingang van 1 januari 2023, de nieuwe voorzitter van de Caribische Gemeenschap (CARICOM). President Chandrikapersad Santokhi is tot december 2022, de voorzitter van de Caricom geweest. Santokhi blikt tevreden terug op zijn periode als Caricom-voorzitter en gaf aan, dat de Caricom grote vorderingen maakt bij het waarborgen van voedsel- en voedingszekerheid. Davis zei in zijn toespraak, dat de Caricom ‘’goed op schema is om haar voedselimportrekening tegen 2025 met 25 procent te verlagen’’.

Davis: ‘’We luiden een zeer veelbelovend jaar in voor zowel de Caricom als de Bahama’s, aangezien we allebei onze 50e verjaardag vieren. Voor onze gemeenschap komt deze mijlpaal op een moment dat regionale samenwerking nog nooit zo dringend en noodzakelijk is geweest. De schok van en de reactie op de covid-pandemie, was een duidelijke illustratie van de beperkingen van alleen werken.‘’ Als de Caricom volgens Davis alleen werkt, zal niemand vanuit de Caribische regio de existentiële dreiging van klimaatverandering kunnen overwinnen. ‘’Als we alleen werken, zal niemand van ons in staat zijn om de kansen van de nieuwe wereldorde volledig te benutten, waar oude zekerheden snel aan het verdwijnen zijn en nieuwe technologieën de behendige en slimme mensen begunstigen. We delen allemaal een gemeenschappelijke geschiedenis: beproevingen, trauma’s en triomfen.

Als regionale buren zijn we door de jaren heen veel van dezelfde hindernissen tegengekomen, hebben dezelfde muren neergehaald en dezelfde uitdagingen overwonnen. En inderdaad, we zijn het aan onszelf en aan elkaar verplicht om te erkennen dat we hier samen in zijn en altijd hebben gezeten‘’, aldus Davis.

‘’De Caricom bevindt zich momenteel op een kantelpunt, waarbij het absoluut noodzakelijk is dat de Caricom voortbouwt op de fundamenten van de afgelopen 50 jaar en deze versterkt. Voor de komende periode staat er veel op de agenda. De Caricom maakt grote vorderingen bij het waarborgen van voedsel- en voedingszekerheid. En we liggen op schema om onze voedselimportrekening tegen 2025 met 25 procent te verlagen‘’, aldus Davis.

Met de hulp van internationale partners wil de Caricom ook verdere stappen zetten om het gebruik van hernieuwbare energie te vergroten. Dit is niet alleen een alternatief voor dure op fossiele brandstoffen gebaseerde energie, maar ook een cruciaal middel om koolstof te verminderen in de strijd tegen klimaatverandering.

Verder zal de Caricom ook nauw blijven samenwerken met andere kleine eilandstaten en laaggelegen kuststaten in ontwikkeling (SIDS) om de belangenbehartiging voort te zetten voor de vele kwesties in verband met klimaatverandering, die ons allemaal, de Caribische regio, raken. ‘’We zullen met name krachtig aandringen op het volledig operationeel maken van het ‘Loss and Damage Fund’ dat tijdens de COP27 in Egypte is overeengekomen. De secretaris-generaal van de Verenigde Naties heeft ons verzekerd van zijn voortdurende steun voor onze pleidooien voor schuldverlichting, hervorming van internationale financiële instellingen en het opstellen van een multidimensionale kwetsbaarheidsindex voor een eerlijker criterium voor toegang tot concessionele ontwikkelingsfinanciering.‘’

Ook Davis maakt zich sterk om hulp te verlenen aan Haïti. De bevolking van Haïti heeft volgens Davis dringend behoefte aan hulp. Politieke, economische en veiligheidscrises hebben het land overspoeld. ‘’Thuis zijn we vastbesloten om Haïti te helpen zijn uitdagingen op te lossen. We zullen alle belanghebbenden blijven ondersteunen om een ​​door Haïti geleide oplossing te ontwikkelen. Voor de Caricom zal de oplossing van de onmiddellijke crisis een eerste stap zijn naar het opstellen van een duurzaam ontwikkelingsplan voor de lange termijn voor Haïti.‘’

Davis bedankte zijn voorganger Santokhi, voor zijn uitstekende rentmeesterschap van de Caricom in de afgelopen zes maanden. ‘’Met de hulp en steun van mijn collega-regeringsleiders kijk ik ernaar uit om voort te bouwen op zijn nalatenschap. Dit nieuwe jaar belooft veel voor onze Caribische gemeenschap. In de komende 50 jaar zullen we blijven zoeken naar versterking van ons partnerschap, zodat het leven van al onze volkeren wordt verbeterd. Een voorspoedig en productief 2023 voor u allen‘’, aldus Davis.

More
articles