HET ZIT ER BIJNA OP

Nog maar enkele uren en we zeggen 2022 vaarwel, en zien 2023 hoopvol tegemoet. Ja lezers, Keerpunt wenst met nadruk te spreken over ’hoopvol’, omdat hetgeen we achter ons laten in het jaar 2022, was alles behalve rooskleurig te noemen. Reeds bij het betreden van 2022, waren we er allen van op de hoogte, dat Suriname nog steeds met een ernstige crisis te maken had en hadden we goede verwachtingen dat het beter zou gaan dan in 2021, het jaar waar we nog midden in de Covid-19-pandemie zaten en te maken hadden met tal van maatregelen die onze bewegingsvrijheid op ernstige wijze beknotten. Velen hadden het vreselijk moeilijk in het jaar 2020 en 2021 en raakten ook nog werkloos, omdat bepaalde bedrijven gewoon niet meer goed konden functioneren en zelfs tot sluiting werden gedwongen. Aan het einde van 2021 werd het duidelijk dat de covid-dreiging in Suriname, mede door een grootschalige vaccinatiecampagne, toch wel op haar retour was en we allemaal weer vrijer konden ademen. Maar de schade die Covid-19 had toegebracht aan de economie, kon en kan zeker niet gering genoemd worden. Maar een economie weer redelijk opstarten, gaat niet zo gemakkelijk en bedrijven weer snel winstgevend maken evenmin. Dat er overal geldgebrek was, wisten we ook al nog voor Covid-19 in maart 2020 ook hier toesloeg. En daar is ook in 2022, geen eind aan gekomen. We hebben in 2022 door tal van omstandigheden, ook geen economische groei kunnen constateren. Wat we wel hebben gezien, is dat tal van sectoren op instorten staan en dat bijvoorbeeld in de publieke sector, zaken eerder bergafwaarts gingen.

Zo verkeert de volksgezondheid nog steeds in een zeer ernstige crisis, kampt het onderwijs met enorme tekorten, het openbaar transport heeft te maken met ernstige problemen die inherent zijn aan de enorm toegenomen exploitatiekosten van ondernemers, die moeten zien op te botsen tegen gestegen wisselkoersen voor vreemde valuta en die een directe negatieve doorwerking hebben in de SRD prijzen voor alle goederen en diensten.

Dat de koopkracht van velen aan gruzelementen is komen te liggen, heeft te maken met de enorm toegenomen wisselkoersen voor vreemde valuta en dat binnen een zeer kort tijdsbestek. Prijzen en diensten die onbetaalbaar voor velen zijn geworden, hebben het gehele land in een mineurstemming doen belanden. Velen zijn radeloos en wensen acuut voor salarisverhogingen in aanmerking te komen, met het risico dat bij een doorvoering van aanmerkelijke salariscorrecties, de inflatie zal toenemen en de loontrekker er maar nauwelijks op vooruit zal gaan. De economische crisis en onzekerheid bij eenieder, is overal merkbaar en voelbaar. Het grootste probleem waar Suriname ook in 2022 mee geconfronteerd werd, is de zeer geringe verdiencapaciteit van het land in legaal verdiende vreemde valuta en dat met deze inkomsten, je een economie niet goed en snel wederom kan opstarten. Er moet daarom meer geproduceerd en geëxporteerd worden, willen we uit dit diepe dal komen en onze economie wederom gezond krijgen. In 2022 hebben we ook met nadruk een zeer verontrustende toename van de criminaliteit moeten doormaken, waarbij overvallen – wel of niet gewapend – de overhand hebben genomen. De nationale veiligheid is hierbij zeer ter discussie gekomen en dient zeer efficiënt en effectief verbeterd te worden, omdat niemand in een wildwestsituatie wenst te leven. Waar we niet omheen kunnen, is te concluderen dat veel Surinamers teleurgesteld zijn geraakt in het gevoerde beleid van de huidige regering. Men verwijt haar veel loze beloften te hebben gedaan en bar slecht tot prestaties te zijn geraakt. Wat de meeste mensen dwars zit, zijn de enorme prijsstijgingen van zelfs basisgoederen en dat de overheid impotent is gebleken daar een halt aan toe te roepen. Het leven wordt duurder en velen die daartoe de gelegenheid hebben, nemen hun vlucht in vreemde valuta, omdat die meer zekerheid bieden. Kortom, het leven in 2022, is voor eenieder zwaarder geworden en heeft de wrevel die al voor 2020 bestond, ernstig doen toenemen. Een zaak die voor veel onrust en onzekerheid heeft gezorgd, is het feit dat we het maanden moesten doen zonder een minister op het zeer belangrijke departement van Financiën en Planning. Daar is gelukkig een eind aan gekomen door de benoeming van de kundige en integere econoom drs. Stanley Raghoebarsing. Laten we bidden dat hij met steun van de Almachtige, in staat zal zijn ons in het komende jaar naar betere tijden te loodsen. Keerpunt is zeker hoopvol gestemd dat 2023 er beter uit zal zien, want slechter dan 2022, moet het zeker niet worden voor Suriname en zijn reeds zo getergde samenleving.

 

More
articles