IS HAUSIL OOIT ONTSLAGEN BIJ CBvS?

Alleen in Suriname is het nog mogelijk dat je voor corruptie bent veroordeeld en je blijft rustig in dienst bij een organisatie. Keerpunt tracht met dit artikel duidelijkheid te vragen met betrekking tot de dienstbetrekking van Faranaaz Hausil, voormalig juridisch directeur van de Centrale Bank van Suriname (CBvS) en of zij ooit is ontslagen bij de moederbank. Wij vernemen namelijk dat Hausil sinds haar voorlopige invrijheidstelling, vanwege bepaalde zaken, nog diensten verricht voor de CBvS. Wij vragen ons af hoe dat nog mogelijk is, gezien haar veroordeling in de CBvS-affaire, waar zij zelfs een van de hoofdverdachten was. Hausil heeft tijdens het strafproces, zich elke keer weer als slachtoffer opgesteld en heeft ook vaak staan huilen voor de rechter, maar op maandag 5 december liet zij een andere zijde zien.

Op die bewuste dag ontkende Hausil niet slechts de beschuldigingen op grond waarvan zij in eerste aanleg is veroordeeld, maar verweet het Openbaar Ministerie ook, dat het bewust haar getuigenissen heeft verdraaid en een andere uitleg heeft gegeven om bewijs te vinden voor vervolging. Zij haalde aan, de zaak betreffende de verkoop van overheidspanden aan de bank, kredieten geven aan de staat en het geven van een andere bestemming aan de royalty’s van Grassalco. Zij bracht ook ter sprake dat, hoewel zij samen met de toenmalige voltallige directie en raad van commissarissen van de CBvS, aangifte heeft gedaan tegen de voormalige ex-governor Robert van Trikt, zij op 5 december een ander verhaal heeft verteld en dat is dat zijn handelingen niet tegen de Bankwet in waren. Wij vragen ons af, waarom zij nu ineens met een ander verhaal op de proppen komt. De verklaringen van Hausil zijn uitgebreid vastgelegd in de processen-verbaal, net als de verklaringen van de gewezen governor en van de voortvluchtige ex-minister van Financiën, Gillmore Hoefdraad. De verklaring van Hausil is nu in lijn met wat Van Trikt vanaf het begin heeft gezegd, dus waarom is zij nu na twee jaar, ervan overtuigd dat wat zij eerder had verklaard, wel conform de regels is?

Van Trikt heeft meerdere keren in de rechtszaal alle belastende verklaringen aan zijn adres ontkend en uitgebreid zichzelf verdedigd door te vertellen, hoe de voortvluchtige ex-minister van Financiën, alle touwtjes in handen had met de deals die waren gemaakt. Volgens Van Trikt was Hoefdraad de persoon die alle zaken heeft voorbereid, contracten heeft laten sluiten en in hoogst eigen persoon verantwoordelijk is geweest voor deze heel onsmakelijke kwestie. Verder had de ex-governor verklaard, dat hij niet alleen door Hoefdraad, maar ook door Hausil in onwetendheid is gelaten over de werkwijzen en procedures binnen de moederbank. Hausil maakte deel uit van de directie van de Centrale Bank van Suriname, in de functie van directeur Legal, Compliance & International Affairs. Volgens het politierapport werd zij vanaf het begin gezien als het brein achter de verkoop van de tweede tranche overheidspanden. Volgens het onderzoek van het Openbaar Ministerie, had Hausil in een e-mail toegegeven, dat er bij de aankoop van de panden sprake was van monetaire financiering, maar dat vond zij minder erg dan als zou blijken, dat de CBvS zaken had gedaan met niet-integere personen. Het vermoeden bestond, dat zij het in dezen had over Robert Putter, die ook in opspraak is geraakt in de corruptiezaak van de SPSB.  Hausil ontkende die aantijgingen. “Ik heb naar eer en geweten gehandeld en mijn prioriteit was dat de bank niet in een financieel probleem terecht moest komen”, aldus Hausil. Volgens haar verklaring in de rechtszaal, was zij pas op de hoogte van de constructie van de overheidspanden, toen een collega-directielid haar erop attendeerde, wat er precies gaande was. Volgens haar heeft Van Trikt haar lange tijd in onwetendheid gelaten over wat er speelde, maar de ex-governor ontkrachtte die verklaring door te bevestigen, dat de afdeling Juridische Zaken altijd werd meegenomen in de Cc in de e-mail correspondentie. Deze correspondentie zou via de bankmail zijn gestuurd en makkelijk teruggevonden kunnen worden.

More
articles