Corona-explosie in China, meer dan 5.000 covid-doden per dag

De nieuwste covid-golf in China zou veel ernstiger kunnen zijn dan de regering beweerd, heeft een Brits onderzoeksbureau gemeld, zoals geciteerd door Reuters. Volgens het gezondheidsgegevensbureau Airfinity, sterven er waarschijnlijk elke dag meer dan 5.000 mensen aan Covid-19 in China, waarbij de sterfterisicoanalyse van het bedrijf suggereert, dat 1,3 tot 2,1 miljoen mensen zouden kunnen sterven bij de huidige covid-uitbraak in het land. Die cijfers staan “in schril contrast met de officiële gegevens die de afgelopen week 1.800 gevallen en slechts zeven officiële doden melden”, en zouden het aanhoudende herstel van de olieprijs kunnen doen ontsporen.

De olieprijzen stegen woensdag met maar liefst 3,1%, waarbij de stijging zich uitstrekte tot de intraday-sessie van donderdag, nadat een rapport van de Amerikaanse Energy Information Administration, een groter dan verwachte afname van de Amerikaanse voorraden ruwe olie liet zien.

Nymex-ruwe olie van de eerste maand voor levering in januari steeg met 2,3% tot USD 77,99 per vat, terwijl Brent-futures voor februari met 2,7% stegen tot USD 82,18 per vat.

Een abrupte ommekeer door China op zijn eerdere zerocovidbeleid na protesten, heeft wereldwijde bezorgdheid gewekt over wijdverbreide infecties onder met name ouderen en zwakkeren. Drie weken geleden kondigde Peking de meest ingrijpende wijzigingen aan in zijn strikte Covid-19-richtlijnen, waaronder versoepeling van de testvereisten en reisbeperkingen.

Verder mogen mensen die besmet zijn met Covid-19, maar slechts milde of geen symptomen hebben, nu thuis in isolatie in plaats van te herstellen in centraal beheerde faciliteiten. China heeft ook plannen aangekondigd om te stoppen met het volgen van sommige reizen, waardoor de kans kleiner wordt dat mensen in quarantaine worden geplaatst voor het bezoeken van Covid-19-hotspots.

De verrassingsaankondiging komt slechts een maand nadat Beijing de maatregelen verdubbelde die algemeen worden beschouwd als overdreven strikte covid-maatregelen. Al bijna drie jaar voert China een van ‘s werelds strengste beleidsmaatregelen voor pandemiecontrole uit, waarbij het land onophoudelijke lockdowns oplegt, grenzen sluit en grootschalige tests uitvoert om de verspreiding van het virus in te dammen. Maar nu is de slinger de andere kant op gezwaaid, waarbij Airfinity schat dat de golf medio januari een piek zou kunnen bereiken van 3,7 miljoen per dag in regio’s waar de gevallen momenteel toenemen en 4,2 miljoen per dag in maart in andere provincies.

More
articles