Bouw brug over Corantijnrivier start waarschijnlijk volgend jaar

De Guyanese president Irfaan Ali heeft onlangs bekendgemaakt, dat het financiële voorstel voor de nieuwe brug over de rivier de Corantijn, die Guyana verbindt met Suriname, eind januari klaar zal zijn, waarmee de weg wordt vrijgemaakt voor het aanbestedingsproces en vervolgens de bouwfase. Tijdens een toespraak op het jaarlijkse uitreikingsgala van de Georgetown Chamber of Commerce and Industry (GCCI) op donderdagavond, maakte Ali bekend dat Guyana hoopt het aanbestedingsproces medio 2023 af te ronden, zodat de werken aan de brug kunnen beginnen.

“Eind januari sturen we het volledige document voor het financiële voorstel voor de nieuwe Guyana/Suriname-brug over de Corantijnrivier. We hopen dat het aanbestedingsproces medio volgend jaar kan worden afgerond, zodat we kunnen overgaan tot de implementatiefase van de nieuwe Corantijn River Bridge”, aldus Ali. Het brugproject is een samenwerking tussen de regeringen van Guyana en Suriname, die al hebben besloten tot een Design, Build, Finance, Operate and Maintain (DBFOM)-model voor het transformationele project dat zal worden gebouwd via een Public Private Partnership (PPS) regeling.

In mei van dit jaar werd in Suriname een contract van USD 2 miljoen getekend voor verschillende voorbereidende studies en onderzoeken die door WSP Caribbean zullen worden uitgevoerd op de Corantijnbrug. Gelijktijdig werden ook de Expressions of Interest (EoI’s) gelanceerd. Al zes internationale bedrijven – vijf Chinese bedrijven en één Nederlands bedrijf uit Nederland – hebben biedingen ingediend voor de bouw van de Corantijn River Bridge. De biedingen werden in augustus geopend bij de National Procurement and Tender Administration Board (NPTAB) in Georgetown.

Onder de bieders zijn China Harbor Engineering Company (CHEC); Staatsbedrijf China Road and Bridge Cooperation (CRBC); China Gezhouba Group Company Limited in samenwerking met CEIG; China Overseas Engineering Group Co Ltd (COVEC) in samenwerking met China Railway Eryuan Engineering Group Co Ltd (CREEC) en China Railway First Group Co Ltd (CRFG); en China Railway Construction Caribbean Company Limited & China Railway Construction.

Ondertussen was Ballast Nedam, een bouwbedrijf gevestigd in Nederland, het enige niet-Chinese bedrijf dat een bod uitbracht op het project. Bij de ondertekening van het contract in mei, zei de minister van Openbare Werken, Juan Edghill, dat deze brug meer was dan alleen een infrastructuurproject, ‘’maar een fysieke en sociale verbinding tussen de twee landen die verschillende economische sectoren doorkruist’’.

“Het is een visie voor de verdere ontwikkeling van twee naties die wordt gerealiseerd. Ontwikkelingsdeskundigen zijn het erover eens dat bruggen de belangrijkste aanjagers van economische activiteit zijn, die zorgen voor een grotere efficiëntie van handel, snelle uitwisseling van ideeën en snelle toegang tot diensten voor degenen die ze het meest nodig hebben, ‘zei Edghill.

De prioriteitstelling van de brug over de Corantijnrivier is veel aangeprezen door zowel president Irfaan Ali als president Chandrikapersad Santokhi. De Corantijnrivier brug met hoge overspanning zal ongeveer 3,1 kilometer lang zijn en Moleson Creek in Guyana verbinden met South Drain in Suriname met een landing op Long Island in de Corantijn rivier, waar een commercieel centrum en toeristische bestemming zal worden gevestigd. In die vrije zone zullen grote infrastructurele ontwikkelingen plaatsvinden, zoals hotels, recreatieparken, uitgaansgelegenheden, toeristische attracties, winkelcentra en boerenmarkten.

De brug loopt van Moleson Creek naar Long Island en zal een lage structuur zijn van ongeveer een kilometer lang; met een weg van 2200 meter (2,2 km) over Long Island en een hoge brug van 2100 meter (2,1 km) daarna. Aan de bovenkant van de brug, die het scheepvaartverkeer zal vergemakkelijken, zal deze een capaciteit van 40.000 tot 45.000 DWT (deadweight tonnage) bieden met een verticale (hoogte) doorvaarthoogte van 43 meter en een horizontale (breedte) doorvaarthoogte van ongeveer 100 meter.

De brug over de Corantijnrivier zal niet alleen de twee buurlanden met elkaar verbinden, maar zal ook toegang geven tot grotere economische kansen daarbuiten, naar Frans-Guyana, en via het wegennet dat wordt ontwikkeld naar Brazilië en uiteindelijk verder naar Zuid-Amerika.

Daartoe zei president Ali donderdagavond dat hij al contact heeft opgenomen met de nieuwe Braziliaanse president, Luiz Inácio “Lula” da Silva, voor bilaterale besprekingen over een aantal kwesties. Deze omvatten grote infrastructurele projecten zoals Guyana’s eigen diepwaterhaven, die volgens de Guyanese leider moet worden verbonden met Brazilië.

“Ik heb via het ministerie van Buitenlandse Zaken al een bilateraal verzoek ingediend met de nieuwe president van Brazilië, omdat we heel vroeg moeten beginnen om ervoor te zorgen dat tijdlijnen niet worden gemist”, stelde het staatshoofd.

More
articles