ROEMER OP DE SCHOPSTOEL?

Al geruime tijd gaan de geruchten, dat er een andere kandidaat wordt gezocht voor de functie van governor van de Centrale Bank van Suriname (CBvS).

Keerpunt heeft daarbij verschillende bronnen geraadpleegd en er werd informatie met ons gedeeld, waarbij meerdere geruchten gaan. Het eerste is dat de huidige governor van de CBvS, de situatie bij de moederbank al helemaal zat is en het tweede is dat de regering al geruime tijd een andere governor wil plaatsen en Roemer daarna wenst te benoemen tot minister van Financiën. Ook wordt verteld dat Roemer alleen wordt gehandhaafd bij de CBvS, omdat het IMF niet met een andere governor wenst te werken. Wij weten dat het een enorme klus is om de Centrale Bank te leiden en daarbij komt ook de positie van minister van Financiën. Deze job is absoluut niet eenvoudig, maar  wij vragen ons af, waar alle capabele mensen zijn die zich voor de verkiezingen zouden aanmelden om het land op te bouwen.

Binnen de Vereniging van Economisten (VES), moet er tenminste één kandidaat zijn die wel degelijk de functie van minister van Financiën op een waardige wijze kan invullen. Het is een zeer trieste zaak, dat wij al twee maanden zonder minister van Financiën zitten en dat de idee wordt geopperd, de governor als kandidaat te overwegen. Come on! Die man heeft het al zwaar genoeg met de stijgende wisselkoers die al boven de SRD 31 ligt voor de USD. Als de man al bijna verzuipt in het werk binnen de moederbank, wat zal het dan niet worden als MinFin. De laatste governor die minister van Financiën werd, is momenteel een voortvluchtige, veroordeelde crimineel, die een totale chaos heeft achtergelaten op het ministerie.

Dan willen wij niet stellen dat de huidige governor, uit hetzelfde hout is gesneden als die voortvluchtige veroordeelde crimineel, maar we willen hiermee wel duidelijk maken, dat de job niet minder zwaar zal worden en de verantwoordelijkheid alleen maar groter. De CBvS heeft naar onze mening, geen greep op de valutamarkt. Ze mag roepen en in verschillende bekendmakingen stellen, dat zij de markt controleert, maar wij zien het tegendeel en weten wel beter. De wisselkoersontwikkeling ligt zoals we inmiddels weten, aan de bereidheid en de verantwoordelijke opstelling van partijen op de valutamarkt om in de girale sfeer, de voorziening van vreemde valuta voor basisgoederen, zoals brandstof, medicijnen, meel en dergelijke, tegen de lager genoteerde marktkoersen, te verkopen. Het gevolg hiervan is, dat het contante segment van de valutamarkt, nog niet is overgestapt op een gemeenschappelijke gedragslijn, waardoor er nog een verschil ontstaat in de girale en contante wisselkoersnoteringen. Waarop wacht de CBvS eigenlijk? De koers stijgt dagelijks met een paar centen en ze staat er bij en kijkt ernaar?

Waar blijft het gezag, de controle en de handhaving? De moederbank verwacht met de ondersteuning van de lokale banken, de wisselkantoren en de overheid, op termijn de rust op de valutamarkt te doen wederkeren en de convergentie van de girale en de contante wisselkoersen te bewerkstelligen. Maar dat werkt absoluut niet en na enkele weken moet de realiteit wel zijn, dat de afwachtende houding niets is en de tijd is aangebroken om andere maatregelen te treffen.

Een reeks economen heeft getracht adviezen te geven aan de hand van uitgebreide analyses over welke maatregelen nodig zijn voor een stabiele wisselkoers.

Tot op heden merken we dagelijks bij de cambio’s, dat de wisselkoers met een paar centen blijft stijgen en wel liefst tussen de 5 en 10 cent.

Keerpunt weet, dat de regering vaker vergadert met de commissie die belast is met het stabiliseren van de wisselkoers en de ontwikkelingen op de markt. Maar tot op heden is tijdens deze bijeenkomsten gebleken, dat de CBvS niet optimaal ingrijpt en zelf niet de nodige maatregelen treft om het speculeren onder controle te krijgen.

Afgelopen maandag lag de koers nog rond de SRD 30.80, dinsdagochtend was die SRD 31, -, woensdag SRD 31,20, donderdag SRD31,35 , vrijdag 31,55 en vandaag, zaterdag 19 november SRD 31,75. Ook vernemen wij, dat het bedrijfsleven het beleid van de CBvS rond de wisselkoers ernstig bekritiseert en de schuld met betrekking tot handhaving en het dagelijks opstuwen, in de schoenen schuift van de geldtransactiekantoren die elke dag meer vragen voor de USD.

More
articles