President: ‘2023 jaar om resultaten neer te zetten’

President Chandrikapersad Santokhi zei gisteren tijdens de voortzetting van de algemene politieke beschouwingen in De Nationale Assemblee, dat het komend jaar 2023, ‘’het jaar is om resultaten neer te zetten’’. De projecten die resultaat moeten opleveren, zijn volgens de president, reeds voorbereid en een deel is reeds in de uitvoering. ‘’De afgelopen twee jaren zijn er drastische en noodzakelijke maatregelen doorgevoerd om Suriname daadwerkelijk en duurzaam te ontwikkelen’’, aldus de president.

Om een basis voor groei en ontwikkeling te creëren, was het volgens de president van primair belang, een financieel-economisch herstructureringstraject uit te zetten. ‘’Dat fundament van zuiver financieel-economische verhoudingen is belangrijk om productie, investeringen en export te stimuleren. Dat zal onze verdiencapaciteit doen toenemen, want uiteindelijk zullen we met eigen verdiensten en middelen, welvaart en welzijn moeten financieren.’’ Het staatshoofd benadrukte, dat dit laatste niet bereikt kan worden door ‘’onverantwoorde leningen en moordende hoge rentes‘’.

De president gaf aan, dat er een tweejarenbeleid is afgesloten dat nationale en internationale maatregelen, hervormingen en herschikkingen omvat, die zowel nationaal als regionaal impact hebben gehad. Hij benadrukte dat het traject van noodzakelijke maatregelen om Suriname duurzaam te ontwikkelen, voor geen enkele regering een makkelijke opgave is. ‘’Het is de vierde keer dat Suriname uit een financiële crisis gehaald moet worden’’, stelde de president, eraan toevoegend, dat deze zeer ernstige financiële crisis het gevolg is van verkeerd beleid, waarbij steeds het volk het gelag moet betalen. Het staatshoofd zei dat de regering geen voorstander is van ‘’schijnwelvaart en schijnontwikkeling’’.

‘’Wij weten uit de praktijk van ons land en ook andere landen wereldwijd, dat zo een beleid niet lang standhoudt, want uiteindelijk moeten de geleende financiën terugbetaald worden. In juni 2020, hebben we dat ervaren als aankomende regering. In het proces van overname hebben we de vorige regering direct moeten helpen met het uitbetalen van salarissen aan ambtenaren‘’, aldus het staatshoofd. Hij benadrukte dat de regering een van de grootste problemen toen, namelijk de zekerheid van de uitbetaling van salarissen, binnen twee maanden heeft opgelost. ‘’Die zekerheid is er tot nu toe en zal ook blijven de komende periode‘’, aldus de president.

More
articles