Regering adviseert wederom mond-neuskap

Van 26 oktober- 1 november zijn er 37 covid-besmettingen

De regering heeft onlangs geconstateerd dat de covid-besmettingen na een poos van stabiliteit in ons land, wederom aan het toenemen zijn. Minister Amar Ramadhin van Volksgezondheid, verklaarde dat de subvarianten van de Omicron-mutant, er de oorzaak van zijn dat het aantal besmettingen internationaal weer oploopt. Volgens Ramadhin, zijn er intussen zeven tot negen subvarianten ontstaan in de afgelopen maanden. Om de volksgezondheid, veiligheid en de economie niet in gevaar te brengen, heeft de regering de Wet Uitvoering Burgerlijke Uitzonderingstoestand vorig jaar met een jaar verlengd. De Wet Uitvoering Burgerlijke Uitzonderingstoestand heeft tot doel, de verspreiding van het covid-virus in Suriname, beheersbaar te houden.  Onderdeel van de wet waren de avondklok en eventuele totale lockdowns, die de vrijheden van de burgers beperkten. “De Wet Burgerlijke Uitzonderingstoestand, heeft niets te maken met politieke maatregelen of stagnatie van de aankomende verkiezingen. Hij is bedoeld om de samenleving te beschermen”, aldus president Chandrikapersad Santokhi. Hij benadrukte dat de wet nodig is om snel maatregelen te kunnen treffen om de volksgezondheid goed te kunnen beschermen en ook internationaal te kunnen inspelen op besluiten van landen en van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO). Volgens Santokhi is het zo geweest, dat de Wet Burgerlijke Uitzonderingstoestand ook bij de laatste verkiezingen is toegepast, waarbij de verkiezingen gewoon zijn doorgegaan. “Natuurlijk, als de situatie onder controle is, dan zullen we kijken, hoe de wet dan aangepast zal moeten worden op andere dreigingen.”  Santokhi zei dat de wet in feite bedoeld is om als overheid snel maatregelen te kunnen treffen, bijvoorbeeld bij een ramp, overstroming, zware regens, or-kanen, bij grote branden etc.

Gezien de recente stijging van covid- besmettingen, is het volgens Santokhi, raadzaam om een mond-neusmasker op te doen.

“Het coronavirus heeft verschillende varianten, soms wordt het niet direct gekenmerkt als te zijn dodelijk, maar er gaan mensen dood, er worden ook mensen in de intensive care opgenomen. Dus laten we voorzichtig zijn als samenleving.” De president doet een oproep op de samenleving om zich zo veel als mogelijk te blijven beschermen tegen de varianten van het coronavirus. Van 26 oktober tot 1 november, zijn er 37 personen positief getest en zijn er 2 personen overleden aan de gevolgen van Covid-19. In totaal zijn er tot nog toe 49.648 personen genezen in Suriname. 1.392 mensen in ons land zijn overleden aan de gevolgen van Covid-19.

More
articles