Guyana wil olieraffinaderij bouwen die 30.000 vaten per dag produceert

De regering van Guyana heeft vrijdag opnieuw een historische stap gezet in de richting van de energieonafhankelijkheid van het land door een Request for Proposals (RFP) uit te vaardigen van geïnteresseerde partijen voor het ontwerp, de financiering en de bouw voor een olieraffinaderij van 30.000 vaten per dag (b/d). De faciliteit zou worden gevestigd op door de overheid beschikbaar gesteld land aan de monding van de Berbice-rivier in de buurt van ‘Crab Island’. De regering zei te verwachten dat de bouw in het eerste kwartaal van 2023 zal starten en dat het project uiterlijk 2 jaar na de startdatum moet zijn voltooid.

Naast het verstrekken van naar schatting 30 acres land, zei de regering dat het ook genereuze fiscale stimulansen zal bieden voor het project, waaronder een belastingvakantie van 10 jaar, levering van grondstoffen (olie) uit het aandeel van de Guyaanse regering in de winstolie tegen marktprijzen; en toegang tot de binnenlandse markt voor de verkoop van geraffineerde producten (indien gewenst). Het was erop gebrand op te merken dat dit project strikt gefinancierd zal worden en voor 100% eigendom zal zijn van de particuliere sector. De RFP vermeldde expliciet dat de overheid geen eigendoms- of investeringsbelang zal hebben in het project.

Volgens de criteria zou het vermogen en de geloofwaardigheid van de ontwikkelaar om een dergelijk project uit te voeren grondig worden onderzocht. Inzendingen moeten een gedetailleerd trackrecord bevatten van vergelijkbare projecten die zijn voltooid, met vermelding van de rol die is gespeeld bij het ontwerp, de financiering en de constructie, de startdatum van het project, de datum van voltooiing, de capaciteit (b/d) en het totale budget.

Bewijs van financiële draagkracht, inclusief de laatste 3 jaar van gecontroleerde jaarrekeningen, en details/bewijs van financiering voor dit project uit eigen middelen of middelen van derden, zijn ook vereist. Belangrijk is dat de overheid zei dat bieders projectkosten (forfaitaire som) moeten tonen, met details over alle kapitaalkosten (uitgesplitst in voldoende detail), financieringskosten, toezichtskosten, ontwikkelingskosten en alle andere kosten tot nu toe van inbedrijfstelling/commerciële operaties.

Met de volatiliteit van de olie- en gasprijzen dit jaar is de behoefte aan een kleine raffinaderij in het publieke domein nog actueler geworden. Er zijn nog steeds geopolitieke conflicten tussen wereldmachten en de regering is aangespoord om maatregelen te nemen om de bevolking te beschermen tegen de daaruit voortvloeiende negatieve effecten. Vice-president van Guyana Bharrat Jagdeo heeft gezegd, dat een kleine raffinaderij een groot verschil zou maken voor Guyana.

More
articles