Introductie SJR vindt in 2023 plaats

Het Nationaal Jeugdparlement (NJP) zal vervangen worden door de Surinaamse Jongeren Raad (SJR). Dit besluit is onlangs genomen tijdens de consultatiemeeting, nadat de resultaten van het onderzoek over het functioneren van dit instituut, tussen het ministerie van Arbeid, Werkgelegenheid en Jeugdzaken (AWJ) en verschillende jongerenorganisaties en het huidige NJP, bekend waren.

De minister van AWJ, Steven Mac Andrew, heeft woensdag tijdens de Raad van Ministers vergadering, verklaard dat het ministerie bezig is precies te kijken hoe de SJR gestructureerd zal worden. Volgens Mac Andrew is het de bedoeling, dat de SJR anders gaat functioneren dan de NJP.

Mac Andrew benadrukt dat één van de voornaamste wijzigingen zal zijn, dat de jeugdvertegenwoordigers in de toekomst één of twee ressorten toegewezen krijgen, met de bedoeling, frequenter in contact te staan met jongeren uit die ressorten. Mac Andrew zegt dat het ook de bedoeling is, dat de jeugdvertegenwoordiger zorgmeetings organiseren, zodat de jeugd van de ressorten, hun problemen kunnen voorhouden. Volgens Mac Andrew kunnen de problemen van de jongeren door de zorgmeetings in de ressorten, sneller doorgespeeld worden naar het ministerie.

Mac Andrew zegt dat de problemen van de jongeren tijdens de SJR-meeting besproken zullen worden, zodat er bepaald wordt, waaraan er vooral gewerkt moet worden. Hij zegt als hetzelfde probleem zich in meerdere ressorten voordoet er beleid erop losgelaten moet worden. Ook als het een geïsoleerd probleem is, maar toch nog zwaarwichtig genoeg, moeten er bepaalde interventies plaatsvinden. “Laat me het met een voorbeeld aangeven. Het kan zijn dat het drugsgebruik in een bepaald ressort vrij hoog is, dan ga ik niet zeggen, omdat het in een ander ressort niet speelt, dan laat je het aan een kant. Maar je gaat dan zeggen, we moeten in dit ressort deze specifieke actie ondernemen, zodat het probleem dat namelijk het drugsgebruik doet toenemen, aangepakt kan worden”, aldus Mac Andrew.

Hij zegt dat de introductie van de SJR volgend jaar zal plaatsvinden. “De verkiezingen worden nu voorbereid en zijn voor het eerste kwartaal gepland. Ik denk dat de Surinaamse gemeenschap in het eerste kwartaal van 2023, de installatie van de SJR zal meemaken.’’

More
articles