Regelmatige lichaamsbeweging kan risico op borstkanker verminderen

De Pan-Amerikaanse Gezondheidsorga-nisatie (PAHO) en de Wereldgezondheids-organisatie (WHO), hebben de maand oktober uitgeroepen tot ‘Breast Cancer Awareness Month’ om de aandacht en steun voor bewustwording, vroege opsporing en behandeling, en palliatieve zorg van borstkanker, te vergroten.

Borstkanker is een ziekte waarbij cellen in de borst ongecontroleerd groeien. Er zijn verschillende soorten borstkanker. Het soort borstkanker hangt af van welke cellen in de borst kanker worden. Voor bijvoorbeeld Brazilië worden 66.280 nieuwe gevallen van de ziekte geschat voor 2022. Borstkanker houdt in, dat de normale cellen in één of beide borsten tot kwaadaardige gezwellen ontwikkelen. Vroege symptomen zijn een knobbel of verharding in de borst of oksel, pijnlijke en jeukende borsten en ongewone afscheiding uit de tepel(s).

Ongeveer 65 procent van de borstkankers in de Verenigde Staten, wordt in een vroeg stadium gediagnosticeerd. Het is mogelijk dat borstkanker zich naar andere delen van het lichaam verspreidt, meestal via het bloed of de oksellymfeklieren. Dit zijn kleine lymfeklieren die bacteriën en cellen uit de borstklier filteren. Als dit gebeurt, staat dat bekend als secundaire of uitgezaaide borstkanker. Er wordt gesuggereerd dat regelmatige lichaamsbeweging het risico op borstkanker met bijna een derde kan verminderen. Regelmatige lichaamsbeweging en een gezonde levensstijl kunnen verbetering opleveren voor mensen die getroffen zijn door borstkanker.

Hoewel bij mannen minder dan 1 procent van de gevallen van borstkanker zich voordoet in de Verenigde Staten, neemt het risico voor mannen ook toe naar gelang de leeftijd, net als bij vrouwen.

More
articles