Cholera-uitbraak Haïti, bendes belemmeren hulpverlening

Haïti wordt momenteel zwaar geteisterd door geweld en crisis. Door het gebrek aan schoon water en brandstof zijn zorginstellingen gesloten en dat terwijl er een nieuwe uitbraak van cholera is geconstateerd. Het Haïtiaanse ministerie van volksgezondheid en bevolking, zei onlangs, dat in de afgelopen dagen er minstens acht mensen overleden zijn aan cholera. Duizenden stierven in de laatste grote cholera-uitbraak in het land in 2010.

Volgens de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO), zullen waarschijnlijk meer gevallen van de door water overgedragen ziekte gaan circuleren in de door bendes gerunde sloppenwijken. ‘’De situatie evolueert snel. Het is mogelijk dat eerdere gevallen onopgemerkt zijn gebleven‘’, benadrukte WHO-woordvoerder Christian Lindmeier deze week op een VN-mediabriefing in Genève.

De cholera-uitbraak in 2010, waarbij 820.000 mensen werden besmet en 10.000 mensen het leven lieten, duurde tot januari 2019 toen het land zijn laatste infectie meldde. Haïti was voor 2019 bijna choleravrij, wat betekent dat in een periode van drie jaar, er geen nieuwe bevestigde gevallen waren. Nu is de ziekte terug. Het uitroeien van cholera zal deze keer moeilijker zijn vanwege de talloze crises die de verspreiding van de ziekte mogelijk zullen maken, zeggen medische experts in de hoofdstad Port-au-Prince.

Bendegeweld overspoelde de stad na de moord op president Jovenel Moïse in juli 2021 en verergert bestaande crises, zoals ondervoeding en een gebrek aan basisvoorzieningen.

Meer dan 1 miljoen mensen in de hoofdstad lijden honger, water wordt steeds schaarser en wegens brandstoftekort waren ziekenhuizen de afgelopen week genoodzaakt hun deuren te sluiten. ‘’Mensen krijgen cholera door besmet voedsel of water, en de ineenstorting van de basisvoorzieningen in Haïti heeft ervoor gezorgd dat de ziekte kan terugkeren’’, zei Judes Jonathas, die het Haïti-programma van Mercy Corps, een ngo, beheert.

‘’Water dat eigelijk reeds lange tijd schaars is in de grote sloppenwijken van Haïti, is de afgelopen maanden steeds kostbaarder geworden‘’, zei Jonathas. Gewapende groepen zullen geen watertrucks toelaten in de gebieden die ze controleren.

Volgens de WHO is het sterftecijfer voor cholera minder dan 1 procent wanneer eenvoudige behandelingen zoals rehydratatiezouten kunnen worden gebruikt. Maar in Haïti zijn de meeste ziekenhuizen van het land afhankelijk van generatoren die op brandstof draaien voor stroomvoorziening, aangezien het elektriciteitsnet vaak uitvalt en bendes de belangrijkste brandstofterminal hebben geblokkeerd. Driekwart van de belangrijkste ziekenhuizen in het land zijn bezig hun activiteiten te verminderen of hun deuren te sluiten, zei Unicef op 26 september.

‘’Deze heropleving van cholera vindt plaats in een tijd waarin de Haïtiaanse bevolking enorme moeilijkheden heeft om toegang te krijgen tot gezondheidszorg‘’, zei AZG in een verklaring over de uitbraak.

De WHO en haar partnerorganisaties verdelen medicijnen en apparatuur in Port-au-Prince. De WHO is ook bezig met het opzetten van cholerabehandelingscentra, het vergroten van de capaciteit voor desinfectie-inspanningen om de verspreiding van de ziekte in te dammen en het aanvragen van vaccins bij de International Coordinating Group on Vaccine Provision. Pogingen om de uitbraak in te dammen, zullen worden belemmerd door een gebrek aan vertrouwen van buitenstaanders na een reeks schandalen, waarbij VN-vredeshandhavers betrokken waren, en een koortsachtige politieke sfeer.

VN-vredeshandhavers in Haïti, beschuldigd van systematisch seksueel misbruik van vrouwen, bleken de vorige cholera-uitbraak te hebben veroorzaakt door vervuild rioolwater in een rivier te dumpen. ‘’Door heel Haïti doen valse geruchten de ronde dat de laatste uitbraak een samenzwering van de regering is om de aandacht af te leiden van recente protesten’’, zegt Jonathas. ‘’Overheidsinterventie in deze wijken is al ingewikkeld. Nu hebben sommige politieke activisten het er helaas over dat cholera een overheidsstrategie is om afleiding te creëren‘’, zei hij.

(Bronnen: theguardian.com, CNN.com)

More
articles