WAT IS DE ROL VAN POLITIEKE PARTIJEN IN DE HUIDIGE ECONOMISCHE SITUATIE?

De financieel-economische situatie is in de afgelopen periode ernstig verslechterd. De armoedige situatie is in haast alle sectoren van onze maatschappij te merken. Verschillende organisaties zoals de Lions Club en kerken, proberen nog sociaal zwakkeren waar mogelijk tegemoet te komen. Daarnaast zijn er hier en daar ook vrijwilligers die hun bijdragen leveren, maar zij wensen liever niet op de voorgrond te komen. Een goede zaak, zou je kunnen zeggen.

Maar de allerbelangrijkste vraag is, wat is de rol van politieke partijen is deze situatie? Hoe proberen ze een bijdrage te leveren om zo de situatie draaglijker te maken voor de samenleving? Wel moet onderstreept worden, dat het oproepen van burgers om deel te nemen aan protesten, geen ondersteuning is. De doelgroep die deelneemt aan protesten, wordt juist in armoede gedompeld, aangezien bij haar vaak de methode van ‘no work no pay’, wordt toegepast. In deze periode wenst de achterban van de meeste politieke partijen te zien, dat hun gekozen partij ze tegemoet komt, hetzij met schoolpakketten of een andere ondersteuning. Het mag niet zo zijn, dat de partij pas tevoorschijn komt, wanneer de stemmen van de burgers nodig zijn. In de afgelopen twee jaren hebben we dat wel gemerkt bij de meeste grote partijen. Deze komen slechts een paar maanden vóór de verkiezingen met pakketten en mooie projecten die gerealiseerd moeten worden.

Echter belanden deze mooie projecten, gelijk na de uitslag van de verkiezing, in de prullenmand. Het kan inderdaad waar zijn, dat bepaalde partijen ook een zware periode meemaken, maar spreek tenminste je achterban moed in. De achterban heeft momenteel niets aan oproepen, zich klaar te maken voor de volgende verkiezingen, als ze eenmaal weet dat ze als stemvee gebruikt zal worden. Een voorbeeld hiervan is momenteel te merken in het buurland Brazilië. President Bolsonaro heeft vier jaar als president aangezeten zonder iets te betekenen voor de sociaal zwakkeren, maar probeert ze nu ineens om te kopen met mooie projecten.

De enorme bedragen die door bepaalde partijloyalisten worden vrijgemaakt voor verkiezingspropaganda, zouden ook ingezet kunnen worden om hun achterban in deze moeilijke periode, te ondersteunen. Politieke partijen in Suriname moeten naar een gewijzigd methode overstappen, waarbij ze niet slechts alleen in de verkiezingsperiode hulp bieden aan de vermeende achterban.

More
articles