Conjunctivitis – oogontsteking – kan voorkomen bij apenpokken

Gezondheidsdeskundigen hebben onlangs verklaard, dat sommige oogirritaties veroorzaakt worden door externe agentia zoals vervuiling, en andere door ziekteverwekkers zoals virussen en bacteriën. Een daarvan is conjunctivitis die, afhankelijk van de factor, zeer besmettelijk kan zijn.  Conjunctivitis kan worden veroorzaakt door een allergische reactie op pollen in de lucht. In sommige situaties ontstaan allergieën door verontreinigende stoffen en ook door irriterende stoffen, zoals vervuiling, rook, zwembadchloor, schoonmaakproducten, cosmetica en parfums. De aandoening kan zich ook manifesteren als gevolg van een infectie. In dit geval wordt ze meestal veroorzaakt door virussen en bacteriën die worden overgedragen door contact met oogafscheidingen, via besmette voorwerpen en handen.

Conjunctivitis is een ontsteking van het bindvlies, het transparante membraan dat een deel van de oogbol (het wit van de ogen, bekend als de sclera) en de binnenkant van de oogleden bekleedt. Als conjunctivitis besmettelijk is, kan het gemakkelijk van de ene persoon op de andere overgaan, overdracht vindt nauwelijks plaats door contact met de afscheidingen uit de ogen van de geïnfecteerde persoon. Overmatig schuren, roodheid, irritatie, jeuk en gevoeligheid voor licht zijn terugkerende symptomen van conjunctivitis en alleen een biomicroscopische analyse kan identificeren of het oogprobleem wordt veroorzaakt door bacteriën, virussen of deeltjes.

Conjunctivitis kan ook een symptoom zijn van andere ziekten, zoals apenpokken. Vorige week werd het eerste geval van conjunctivitis bij een Braziliaanse patiënt geconstateerd. Vier dagen na het verschijnen van huidlaesies, geassocieerd met andere symptomen van apenpokken, zoals myalgie en hoofdpijn, begon de patiënt ook oogirritatie en tranen te ervaren, een aandoening die lijkt op conjunctivitis.

Verschillende situaties kunnen ontstaan bij apenpokken met oculaire manifestaties. Vanwege de toename van het aantal gevallen, wordt ook aanbevolen dat oogartsen apenpokken opnemen als onderdeel van de differentiële diagnose, wanneer vergelijkbare gevallen met oogheelkundige manifestaties zoals conjunctivitis, blefaritis, keratitis of hoornvlieslaesies bijvoorbeeld in de kliniek worden geconstateerd.

More
articles