Guyanese president vraagt bemiddeling VN in grenskwestie Venezuela

Guyana haalt alles uit de kast om zijn territoriale integriteit te beschermen tegen de dreiging van Venezuela. Hoewel Guyana gelooft in de integriteit van een gerechtelijke regeling in de grenscontroverse tegen Venezuela, beschouwt Guyana defensiediplomatie als cruciaal. President Mohamed Irfaan Ali vertelde de wereldleiders tijdens zijn toespraak in de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties, dat Guyana trouw blijft aan de vreedzame processen voor de oplossing van de kwestie in de regio Essequibo. President Ali: “In de kwestie van Guyana’s soevereiniteit en territoriale integriteit, uitgedaagd en bedreigd door Venezuela zoals het is, blijven we – om de secretaris-generaal gisteren bij de opening van het algemene debat te citeren – toegewijd om het beste te maken van elk diplomatiek instrument voor de vreedzame beslechting van geschillen, zoals uiteengezet in het Handvest van de Verenigde Naties.” Ali voegde eraan toe, ‘’dat Guyana elke poging om van deze processen af ​​te wijken ontkennen’’.

De president merkte op dat het Internationaal Gerechtshof (ICJ) zijn bevoegdheid heeft bevestigd om de gerechtelijke beslechting van de door Guyana aanhangig gemaakte zaak voor te zitten.

Naast de eer die Guyana heeft betuigd aan het gezag van het ICJ, vertegenwoordigen de verklaring van Guyana bij de VN en de rest van zijn diplomatieke inspanningen op dit gebied, de erkenning dat de regeling op meerdere manieren steun vereist. Voormalig vice-kanselier van de Universiteit van Guyana, professor Ivelaw Lloyd Griffith, zei dat Guyana diplomatie hoog in het vaandel heeft als eerste verdedigingslinie, met het oog op het mobiliseren van steun van de Caribische Gemeenschap (CARICOM), de Verenigde Staten, Groot-Brittannië, het Gemenebest, en andere belanghebbenden. Professor Griffith zei ook tijdens een recent webinar over Transforming Guyana, georganiseerd door de Guyana Business Jour-nal (GBJ) en Caribbean Policy Consortium (CPC), dat hoewel Guyana militair niet kan tippen aan Venezuela, het belangrijk is om militaire kracht veilig te stellen als onderdeel van zijn inspanningen. In dit verband merkte Griffith op, dat hij blij is met de uitspraken die president Ali in dit verband heeft gedaan.

More
articles